Gemeente Amsterdam

Amsterdam New Media Institute Summerschool van start Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en het ANMI
8 juli 2004 - Corine Lindhout
De gemeente Amsterdam stelt een bedrag van 50.000 Euro beschikbaar om de plannen voor het Amsterdam New Media Institute (ANMI) verder uit te bouwen en om de eerste ANMI Summerschool te ondersteunen.

Doelstelling van dit project is om de krachten op het gebied van nieuwe media in de Amsterdamse regio te bundelen, om zo door te stoten naar de wereldtop.

vis_logo_anmi.gif (3 Kb)

Het Amsterdam New Media Institute is een samenwerking tussen de kennisinstellingen en het bedrijfsleven in Amsterdam. Het instituut brengt enerzijds de verschillende kennisinstellingen op het gebied van nieuwe media samen, zoals de kunstacademie en communicatiewetenschap. Anderzijds brengt het instituut de gebundelde kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen, zodat zij zich kunnen gaan richten op gezamenlijk onderzoek en onderwijs. De Stichting ANMI Summerschool biedt van 23 tot 27 augustus in het POST CS gebouw en op locatie bij bedrijven meer dan 20 cursussen, workshops en studiedagen aan op het gebied van nieuwe media.

Het ANMI wordt ondersteund door de `Amsterdamse Innovatie Motor' (AIM), die vanuit de Kenniskring Amsterdam een nieuwe impuls wil geven aan de kenniseconomie in Amsterdam. ICT en nieuwe media behoren tot de speerpunten. De Kenniskring Amsterdam vertegenwoordigt een breed platform van personen uit het bedrijfsleven, onderwijs, overheid en de wetenschap.

Hans Westerhof, coördinator van de Amsterdamse Innovatie Motor: "De Summerschool is een perfect voorbeeld van samenwerking en kennisoverdracht tussen bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Precies het soort initiatief dat we vanuit de AIM willen ondersteunen vanuit de gedachte: niet het wiel opnieuw uitvinden, maar juist beter gebruik maken van wat er al in de Amsterdamse regio is". Ook wethouder Economische Zaken Frits Huffnagel is zeer verheugd over dit initiatief: "Amsterdam is al jaren een centrum voor digitale en media ontwikkelingen. Er is ontzettend veel kennis aanwezig bij de kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Die kennis willen we zichtbaar maken. Met het ANMI krijgt Amsterdam er een virtueel topinstituut bij op het gebied van creativiteit en innovatie."

De Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool InHolland, de Hogeschool van Amsterdam en de Waag Society staan aan de basis van het initiatief. Organisaties als Philips Design, Lostboys, Mediamatic, Virtueel Platform, Digitaal Erfgoed Nederland, Stichting Kennisland, Doors of Perception, Syntens en de Media Academie hebben zich inmiddels als cursuspartners aangesloten bij de eerste ANMI activiteit: de ANMI Summerschool augustus 2004. Voor bedrijven in de regio Amsterdam bestaat de mogelijkheid om als Corporate Member het initiatief mee te ondersteunen en vorm te geven.

Over het Amsterdam New Media Institute
Het Amsterdam New Media Institute is in oprichting, en bundelt kennis over nieuwe media ontwikkelingen uit de verschillende sectoren en instellingen, en zorgt voor informatie overdracht tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden en tussen professionals, onderzoekers en studenten. Doel is meer creativiteit, innovatie, en economische activiteit.

Over de ANMI Summerschool
De eerste ANMI Summerschool vindt plaats van 23-27 augustus in het Post CS gebouw, en op diverse andere locaties in en buiten de stad. De betrokken kennisinstellingen en bedrijven bieden een scala van workshops en lezingen aan op het gebied van nieuwe media. Het programma wordt aangevuld met publiekslezingen en onderzoekspresentaties die vrij toegankelijk zullen zijn. Een deel van de cursussen wordt in het Engels aangeboden.

Op dinsdag 6 juli heeft het college ingestemd met de 3e uitvoeringstranche van het economisch actieprogramma `HERMEZ' (`Het economisch resultaat moet er zijn') van de wethouder Economische Zaken, Frits Huffnagel. De projecten versterken de economische structuur, stimuleren de werkgelegenheid en maken de stad mooier en veiliger. Naast de gemeente Amsterdam investeren ook de stadsdelen en het betrokken bedrijfsleven in de plannen. Eén van de speerpunten van HERMEZ is Kennisinfrastructuur.

Pb-137

© Gemeente Amsterdam