Ingezonden persbericht

Ivo Opstelten start roeiproject van New York naar Rotterdam

doopplechtigheid op Sociëteit De Maas

ROTTERDAM, 20040820 -- Vier oud-studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam roeien in de zomer van 2005 van Manhattan Island New York naar de Scilly-eilanden (UK) en vandaar naar thuishaven Rotterdam (Hotel New York, Wilhelminapier), een afstand van circa 6350 km. De Ocean Fours, zoals het roeikwartet zich noemt, zijn de eerste Nederlanders die zich aan de Noord-Atlantische Oceaan oversteek per roeiboot wagen. Het team probeert het ruim een eeuw oude record van Samuelson & Harbo (1896!) te verbeteren.


In 1896 waagden Frank Samuelson and George Harbo, twee Amerikaanse oestervissers van Noorse afkomst, in een houten boot de grote oversteek over de Atlantische Oceaan. In 55 dagen roeiden zij van New York naar de Scilly-eilanden. Het record van Samuelson en Harbo staat nog steeds na 31 pogingen waarvan er 10 tot dusver succesvol waren.

Dit wereldrecord is alleen geldig wanneer de oversteek geheel self-supporting is. Aan boord bevindt zich voor 70 dagen droogvoedsel, een watermaker voor het drinkbaar maken van zeewater, een gaspit voor het koken van water en een emmer die dienst doet als wc. De boot, The Vopak Victory, is 11.1m lang en 1.80m breed en heeft twee kajuiten waartussen zich drie roeiplaatsen bevinden. De oud-studenten zijn allen ervaren roeiers; hun 'dagelijkse professie' (arts, manager, register-accountant) geven ze tijdelijk op.

Na bijna twee jaar voorbereiding vindt de doop van de boot, The Vopak Victory, plaats. Mevrouw Opstelten, echtgenote van de burgemeester van Rotterdam, zal de doop verrichten. Bij deze doop zullen prominente personen aanwezig zijn waaronder Ivo Opstelten die een toespraak zal houden. U bent van harte uitgenodigd op maandag 23 augustus om 19.00 uur op Sociëteit de Maas in de Veerhaven te Rotterdam.

Vopak, Port of Rotterdam en twintig andere sponsoren maken dit project van een kwart miljoen euro mogelijk. Na afloop van de race zal de boot worden verkocht en gaan de opbrengsten, ¤ 30.000, naar het Koningin Wilhelmina Fonds/Nederlandse Kankerbestrijding.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www.oceanfours.com.

Programma:
19:00 Ontvangst
19:15 Openingswoord Ocean Fours
19:45 Dhr Broeders - RvB Vopak
20:00 Dhr Opstelten - Burgemeester Rotterdam
20:15 Dhr Crutchlow - Ocean Rowing Society (UK)
20:30 Doop door Mevr Opstelten
20:45 Proefvaart Vopak Victory

Adres:
Sociëteit de Maas
Veerdam 1
3016 DD Rotterdam

Wenst u aanwezig te zijn, gelieve dan uw komst te melden bij Jaap Koomen, telnr 06-14287184 of u kunt een mail sturen naar jaap@oceanfours.com. De doop vindt ­ uiteraard ­ buiten plaats in de Veerhaven.




Ingezonden persbericht