Amsterdam Airport Schiphol

Jan Steen tentoonstelling in Rijksmuseum Schiphol geopend in aanwezigheid van naamgenoten

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
23 augustus 2004                                              
In aanwezigheid van twaalf naamgenoten van Jan Steen is vandaag een nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam Airport Schiphol geopend. Van 24 augustus tot en met 21 december 2004 is in het museum een tentoonstelling van een van de meest aansprekende schilders van de Gouden Eeuw. Jan Steen, Dutch life in the Golden Age is de titel van de zesde tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol. Naast deze presentatie van acht schilderijen is in het museum op Schiphol een permanente tentoonstelling van werken uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum te zien.

Jan Steen (1626 - 1679) wordt wel gezien als populairste schilder van de Gouden Eeuw. Net als Rembrandt is Steen geboren in Leiden en ontwikkelde hij zich tot een van de meest vooraanstaande meesters uit de Nederlandse 17de eeuw. Hij is vooral bekend om zijn humorvolle en ironische kijk op de wereld. 'Tweeërlei spel', te zien op de tentoonstelling, is hier een mooi voorbeeld van. Maar sinds het Rijksmuseum in 1996 de succesvolle tentoonstelling Jan Steen, schilder en verteller organiseerde kennen we Jan Steen ook als serieus schilder van grootse genrestukken en prachtige portretten. In het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol komen de verschillende facetten van Steens oeuvre aan bod. Zo is het intieme schouwspel van 'De dansles van de poes' te zien, het 'Portret van bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw', maar ook sfeervolle historische taferelen zoals 'De aanbidding van de herders' en 'Het offer van Iphigenia'. Alle werken komen uit de collectie van het Rijksmuseum.

Rijksmuseum Amsterdam Schiphol
Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is te vinden op de Holland Boulevard, in het gebied achter de paspoortcontrole tussen de E- en de F pier. Het museum is elke dag open van 07.00 tot 20.00 uur en de toegang is gratis. In het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is permanent een tentoonstelling van tien werken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien, uit de collectie van het Rijksmuseum. De tijdelijke tentoonstelling wordt een aantal keren per jaar gewisseld. Eerder was hier 'Dutch Design Glass from the 1920's' , 'De Nederlandse encounter with Asia', 'Etchings by Rembrandt' ,'Van Gogh' en 'Rembrandt and other animals' te zien. Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is een gezamenlijk en uniek initiatief van het Rijksmuseum Amsterdam en Amsterdam Airport Schiphol. Het Rijksmuseum is het eerste museum in de wereld dat een dependance heeft op een luchthaven en Schiphol de eerste luchthaven met een museum in de terminal. Het museum werd op 9 december 2002 officieel geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje.

In de Museumshop onder het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol zijn speciaal voor het museum vervaardigde souvenirs verkrijgbaar.