Gemeente Hoorn


24 augustus: Hoorn finishplaats in eerste etappe Eneco Tour

Persbericht d.d.: 13 augustus 2004

Op dinsdag 24 augustus is Hoorn finishplaats in de eerste etappe van de Eneco Tour, het belangrijkste meerdaagse wielerevenement van Nederland. Tijdens de eerste etappe rijden de wielrenners van het Brabantse Oudenbosch naar Hoorn.

De wielerkaravaan arriveert omstreeks 15.15 uur op de Westerdijk in Hoorn. Na een route door Hoorn en een deel van West-Friesland komen de renners een klein half uur later Hoorn opnieuw binnen. Via de Dorpsstraat van Zwaag rijden ze naar de Zwaagmergouw, waar ze ter hoogte van de Blokmergouw over de finish komen. Verwacht wordt dat de renners rond 15.45 uur finishen. Op die plek zal ook de huldiging van de winnaars plaatsvinden. Het wielerfestijn gaat gepaard met een aantal verkeersomleidingen en afzettingen. Bewoners en bedrijven langs de route hebben deze week een brief ontvangen met informatie over de verkeersgevolgen.

Route door Hoorn
Tijdens de eerste etappe rijden de wielrenners van het Brabantse Oudenbosch naar Hoorn. Ze komen twee keer door Hoorn. Omstreeks 15.15 uur gebeurt dat voor de eerste keer. Ze komen uit de richting van Scharwoude via de Westerdijk de stad binnen. Vervolgens gaan ze via Breed, Gedempte Turfhaven, Onder de Boompjes, Pakhuisstraat, Johan Messchaertstraat, J.D. Pollstraat, Liornestraat en de westelijke rijbaan van Zwaagmergouw, rechtsaf de Dorpsstraat van Zwaag in tot aan de Rijweg. Daarna maken ze een rondje door een deel van West-Friesland.
Een klein half uur later komen de renners Hoorn opnieuw binnen. Ze rijden via de Westfrisiaweg en de Rijweg rechtsaf de Dorpsstraat van Zwaag in en slaan vervolgens linksaf bij de Zwaagmergouw, waar ze opnieuw de westelijke rijbaan pakken en ter hoogte van de Blokmergouw over de finish komen. Op die plek zal in aanwezigheid van jury, radio en televisie de huldiging van de winnaars plaatsvinden. Verwacht wordt dat de renners rond 15.45 uur finishen.

Afsluitingen
Op dinsdag 24 augustus zal de Zwaagmergouw tussen de Provincialeweg en de Dorpsstraat Zwaag van 9.00 uur tot 18.00 uur worden afgesloten. De Blokmergouw tussen de Zwaag-mer-gouw en de Nieuwe Steen wordt eveneens van 9.00 tot 18.00 uur afgesloten. Het verkeer zal (westelijk) worden omgeleid via de Dorpsstraat, de Torenwachter, de Nachtwachter, de Slotenmaker en het Keern en (oostelijk) via de Dorpsstraat en de Oostergouw.
Voor de rest van het parcours geldt dat vlak vòòr de tourkaravaan nadert alle kruisingen korte tijd worden afgezet totdat de coureurs voorbij zijn en de bezemwagen de rij sluit. Zo'n 70 vrijwilligers en medewerkers van de poli-tie en Stadstoezicht zullen het verkeer tegenhouden in de straten die op het parcours uitkomen.

Omleiding bussen
Tussen 9.00 en 18.00 uur rijden geen bussen over de Zwaagmergouw en Blokmergouw. Dit geldt voor de lijnen 37, 114, 42, 242 en 44.

De lijnen worden als volgt omgeleid:
37 en 114 de stad uit: Van Dedemstraat-Johannes Poststraat- Liornestraat-Provincialeweg-Keern-Berkmergouw- De Opgang (114)- Wogmergouw, waarna de normale route gevolgd wordt. 37 en 114 de stad in: direct naar het station.

42 en 242: Van Dedemstraat-Johannes Poststraat-Liornestraat- Provincialeweg-Oostergouw-Dorpsstraat, waarna de normale route gevolgd wordt.
44: Van Dedemstraat-Johannes Poststraat-Liornestraat-Provincialeweg- Oostergouw-IJsselweg, Westerblokker waarna de normale route gevolgd wordt.

Vragen
Het gemeentebestuur en de organisatoren zijn zich bewust van de overlast die het wielerevene-ment een aantal bewoners en bedrijven langs de route kan bezorgen. Wie vragen heeft of problemen voorziet, kan contact opnemen met de heer F. van de Ven van de afdeling Sport & Recreatie, telefoon 0229 252604.

---