Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht
03 augustus 2004

Minister Van der Hoeven opent Junior College Utrecht

Nieuw bètaonderwijs voor scholieren

Op dinsdag 24 augustus 2004 opent minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Junior College Utrecht. Het Junior College Utrecht is een uniek tweejarig bètaprogramma voor 5 en 6 vwo'ers met een bovengemiddelde interesse in bètavakken. De opleiding is ontwikkeld door Universiteit Utrecht in nauwe samenwerking met twaalf middelbare scholen uit de regio Utrecht. Vanaf eind augustus krijgen de scholieren twee dagen per week les in de vakken natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie op de campus van de universiteit. Het is voor het eerst in Nederland dat vwo-leerlingen een deel van hun onderwijs structureel buiten de eigen school volgen. Junior College Utrecht biedt, in het schooljaar 2004-2005, plaats aan 25 scholieren.

Junior College Utrecht
De leerlingen volgen, gedurende twee jaar, twee dagen per week les in de bètavakken aan het Junior College Utrecht (JCU); de overige vakken die nodig zijn voor het eindexamen volgen ze op hun eigen school. Het JCU is jaarlijks toegankelijk voor een beperkt aantal vwo'ers dat het vierde jaar met succes hebben voltooid. Met ingang van het schooljaar 2004-2005 start het college met een groep van 25 leerlingen. In het schooljaar 2005-2006 zal er waarschijnlijk plaats zijn voor 50 leerlingen. Zie voor meer informatie ook de website www.jcu.uu.nl.

Vernieuwing bètaonderwijs
Docenten van Universiteit Utrecht en van de partnerscholen verzorgen samen het onderwijs. Daarmee is het Junior College Utrecht ook een laboratorium voor onderwijsvernieuwing, waarin docenten nieuwe vormen van aansprekend bètaonderwijs ontwikkelen. "Het hoofddoel van het Junior College is om getalenteerde en gemotiveerde 5 en 6 vwo'ers een uitdagend bètaprogramma aan te bieden in een bijzondere leeromgeving; een programma dat voor de meeste scholen moeilijk te realiseren is. De unieke opzet maakt het mogelijk om op het JCU nieuwe vormen van onderwijs te introduceren. Het Junior College sluit daarbij aan bij landelijke ontwikkelingen, zoals het nieuwe bètavak voor de N-profielen en de vernieuwingen in het scheikunde- en biologieonderwijs." zegt drs. Sanne Tromp, projectleider en directeur van het JCU.

Opening JCU
Op dinsdag 24 augustus 2004, van 14.00 uur tot 16.30 uur; locatie: Campusplein 1 te Utrecht. 14.00 uur: Ontvangst
14.35 uur: Welkomstwoord door mr. Yvonne van Rooy, voorzitter college van bestuur Universiteit Utrecht. 14.40 uur: Interview met o.a. prof. dr. Willem Hendrik Gispen, rector magnificus Universiteit Utrecht, een docent van een deelnemende school en eerstejaars leerlingen van het JCU. 14.50 uur: Toespraak van minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 15.00 uur: Vertoning korte film over JCU.
15.10 uur: Openingshandeling 'De Oerknal': het in werking stellen van een spectaculaire opstelling die de leerlingen die ochtend gemaakt hebben. 15.30 uur: High Tea.
15.30 uur: Gelegenheid voor de pers om vragen te stellen (duur 10 minuten). Nadere informatie en aanmelden
Journalisten kunnen zich tot maandag 23 augustus, 16.00 uur, aanmelden voor de opening bij Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 253 2411, e-mail s.martis@csc.uu.nl.