Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 11 40
6546 RG Nijmegen

Nijmegen 6 augustus 2004

PERSBERICHT

Orgeltranscripties: Vier Jaargetijden op orgel

NIJMEGEN- Op dinsdag 24 augustus geeft de Rotterdamse stadorganist Geert Bierling een concert in de Sint Stevenskerk. Met het programma van Rossi tot Rossini laat Bierling een aantal orgeltranscripties van kamermuziek en orkestwerken horen. De Vier Jaargetijden op orgel zullen op orgel zeker niet onderdoen voor een filharmonisch kamerorkest. Het concert begint om 20.30 uur; de toegang bedraagt ¤ 5,- of ¤ 4,- met pas-65, studentenkaart CJP en Nijmegenpas.

De orgelwereld trok lange tijd de neus op voor transcripties. Maar daar waar Bierling orkestwerken op orgel ten gehore brengt verdwijnt dit vooroordeel als sneeuw voor de zon. Bierling heeft in binnen- en buitenland inmiddels naam gemaakt met zijn orgeltranscripties. 'Vindingrijk en effectief'', noemt Trouw zijn vertolkingen. 'In De Notenkraker leek het zelfs alsof de blazers van het Rotterdams Philmarmonisch Orkest op het podium zaten', schreef deze krant. Andere muziekrecensenten meldden dat Bierlings in zijn bewerking van Vivaldi zich een waardig leerling van de grote Bach toont. 'Zijn vertolkingen hebben veerkracht, zijn registraties zijn boeiend en het orgelgebruik is verrassend.' En: 'Technisch gezien schijnt geen zee hem te hoog te gaan. Virtuositeit en verstilling wisselen elkaar af, vooral in de muziek van Vivaldi.' Niets dan lof, Geert Bierling zal het dinsdag 24 augustus in Nijmegen laten horen. Hij speelt op het koororgel en het Königorgel voornamelijk Italiaanse composities uit de 17e tot de 19e eeuw: Van Rossi tot Rossini. Juist Italianen waren nooit zo kieskeurig in de keus van instrumenten. Wat voor klavecimbel was gecomponeerd, speelden Italianen evengoed op orgel. Een organist die met twee handen en voeten prima vier te onderscheiden partijen kan spelen, kan toch heel goed voor trio of kamermuziekensemble doorgaan? Bierling speelt daarom muziek dat oorspronkelijk voor verschillende instrumenten is gecomponeerd. Daarbij passeren ook verschillende genres de revue: kamermuziek, orkestmuziek en zelfs opera. Hoogtepunt is een aantal delen uit de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi op orgel. Bierling brengt ons in dit jaargetijde uiteraard in de sferen van 'De zomer' uit dit overbekende werk.

Geert Bierling studeerde orgel, piano en klavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Hij is stadsbeiaardier en stadsorganist van Rotterdam. Bierling maakte de afgelopen jaren naam als solist in een eigen serie Concerts Populaires op het grote Doelenorgel en het hoofdorgel in de Laurenskerk waarbij hij ruim tweehonderd orkestbewerkingen uitvoerde. Veel van die transcripties zijn inmiddels op cd verschenen. Bierling won al op jonge leeftijd het Albert Schweitzer Orgelconcours in Deventer en kreeg een laureaat op het Bachconcours in Brugge in 1985. Vier jaar later werd hij onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie 'Arts, Science, Lettres', voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Als uitvoerend musicus is Bierling niet in één hokje te plaatsen. Hij durft verschillende muzikale wegen te bewandelen.

Tot en met 14 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren.vijf concerten naar keuze kosten respectievelijk ¤ 20,- en ¤ 16,- euro.
---

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, 030-6383912/ 024-3788696 of Joost Langeveld; 024- 3226360. Zie ook www.stevenskerk.nl/orgelkring