Gemeente Utrecht

Gezamenlijk persbericht Gemeente Utrecht, Bouwfonds Fortis, AM Wonen en Grontmij.

Eerste bewoners van De Balije verwelkomd

Op dinsdag 24 augustus om 16.00 uur krijgen de eerste bewoners van De Balije in Leidsche Rijn Utrecht de sleutel uitgereikt door wethouder Walther Lenting. Mevrouw Van Beurden en de heer Van den Berg worden feestelijk verwelkomd door de gemeente Utrecht, Grontmij (civiel werk) en de gezamenlijke ontwikkelaars van de woningen Bouwfonds-Fortis en AM Wonen.

Het betreft de eerste woning van de circa 750 woningen die tot 2007 worden gebouwd in De Balije. De Balije is een nieuwe wijk met een rijk verleden. Belangrijke archeologische vondsten en twee monumentale boerderijen zorgen voor een unieke cultuurhistorische setting. De vondst van twee Romeinse schepen hebben de wijk landelijk op de kaart gezet.

De wijk vormt de schakel tussen de bestaande wijk Nyevelt in De Meern en de nieuwe wijk Veldhuizen en wordt omgeven door natuur, waaronder het Kloosterpark. Tussen De Balije en Veldhuizen ligt een 'ecologische zone': een groenstrook waar de natuur zoveel mogelijk met rust wordt gelaten. Struiken, grassen, bloemen en kruiden zorgen hier voor een 'ruig' stukje natuur. De Balije biedt huur- en koopwoningen in verschillende soorten, maten en prijscategorieën. Ook worden er vrije kavels uitgegeven door de gemeente Utrecht.

Lijn 28 zorgt zes keer per uur voor een goede openbaarvervoersverbinding van De Balije met Utrecht CS. Auto's kunnen via de Heldammersingel en Veldhuizerweg de A12 bereiken. Vanaf 24 augustus is ook de nieuwe fietsverbinding van Veldhuizen via De Balije naar De Meern in gebruik.

In de directe nabijheid (Veldhuizen, De Meern) zijn voorzieningen zoals scholen, kinderopvang, winkels, zorginstellingen en horeca. De bestaande boerderij De Balije wordt opgeknapt en zal straks fungeren als het ontmoetingscentrum van de wijk met terras en kleinschalige horeca.

Noot voor de media:
De eerste bewoners worden verwelkomd door Romeinen die van oudsher in het gebied verbleven en die voor de sleuteloverdracht met een bootje komen aanvaren vanuit Veldhuizen. De festiviteiten vinden plaats op het grasveld vlakbij De Dierenkliniek Veldhuizen op de hoek van de Heldammersingel/Van Lawick van Pabstlaan.