CBS

Producentenvertrouwen industrie onveranderd

Het producentenvertrouwen in de industrie is in augustus 2004 uitgekomen op 0,5. Dit is gelijk aan het cijfer van juli. Het producentenvertrouwen ligt ver boven het dieptepunt in juni 2003. In augustus is het oordeel van de ondernemers over de voorraad gereed product opnieuw verbeterd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Oordeel gereed product verbeterd

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. In vergelijking met vorige maand zijn de verwachtingen over de productie in de komende drie maanden en het oordeel over de orderportefeuille iets verslechterd. Daar staat tegenover dat het oordeel over de voorraden eindproduct opnieuw verbeterde. Steeds minder ondernemers vinden dat zij te veel voorraden hebben. De beoordeling van de voorraadpositie is niet meer zo gunstig geweest sinds november 2000. Vooral in de chemie vindt een groeiend aantal ondernemers de voorraden te klein.

Orderportefeuille iets geslonken

In juli hebben de ondernemers in de industrie, vergeleken met juni, meer orders ontvangen uit het buitenland en minder uit het binnenland. De totale orderportefeuille is iets kleiner dan een maand eerder. Ondernemers zijn ook iets minder tevreden over de orderontvangst. Zij beoordelen de orderpositie positief, maar wel in iets mindere mate dan een maand eerder.

De producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen verwachten een hogere productie in de komende drie maanden, de producenten van consumptiegoederen verwachten een lagere productie.

Eén op de zeven ondernemers verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl één op de twintig ondernemers juist van plan is personeel aan te trekken. Vooral de producenten van halffabrikaten verwachten een stijging van de verkoopprijzen. Hun verwachting is vooral gebaseerd op de prijsontwikkeling op de olie- en staalmarkt.

Technische toelichting

Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website.

PB04-133


24 augustus 2004


9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht