Politie Limburg-Zuid

Gijzeling van 4 kinderen succesvol beëindigd

Maastricht 24-08-2004 - Met de aanhouding van een 40-jarige Maastrichtenaar heeft de politie in de nacht van maandag 23 op dinsdag
24 augustus 2004 een einde kunnen maken aan een urenlange gijzeling van vier kinderen. Er raakte niemand gewond.

Op maandag 23 augustus 2004 kreeg de politie omstreeks 23.00 uur een melding dat een hen bekende 40-jarige bewoner van een flatwoning aan de Largostraat in Maastricht zich op straat overgoten had met benzine. Hij dreigde zich in brand te steken. Toen de politie en de brandweer ter plaatse kwamen, troffen ze buiten voor het flatportiek inderdaad de man aan die doordrenkt was met benzine. Naast hem stond een jerrycan. Hij hield een aansteker bij zich en dreigde zich in brand te steken wanneer de politie hem zou oppakken.

Door op hem in te praten, probeerde de politie in contact met hem te komen. Op een gegeven moment stond hij op, liep het trapportaal van de flat in en wist, voordat de politie kon ingrijpen, zijn woning in te vluchten. Opnieuw probeerden de politie in contact met hem te komen. Tijdens dat gesprek sloeg hij op een gegeven een raam in en richtte een vuurwapen op agenten. Hij schreeuwde zichzelf te zullen doden inclusief zijn vier in de woning aanwezige kinderen van 5 jaar, 4 jaar, 2 jaar en 7 maanden. Daarbij hield hij een van de kinderen in zijn armen.

Gezien de ernst van de situatie was inmiddels het politie arrestatieteam gewaarschuwd terwijl enkele ambulances standby werden gevraagd. Omdat de mogelijkheid bestond dat de man zich in brand zou steken en de overige flatbewoners daardoor gevaar zouden lopen, werden alle bewoners (enkele tientallen) uit hun woningen gehaald en tijdelijk ondergebracht in een nabijgelegen buurtcentrum. Uit voorzorg werd het gas in het hele flatcomplex afgesloten.

Twee politie onderhandelaars namen het contact tussen de man en de agenten over. Toen tijdens een van de telefonische contacten één van de kinderen zich op het balkon begaf, zag een van de brandweermannen kans snel via een ladder naar het kind te klimmen en wist hem van het balkon trekken.

Door op de man in te praten, wisten de onderhandelaars omstreeks 02.15 uur hem zo ver te krijgen dat hij zijn overige drie in de woning aanwezige kinderen vrij liet waarna hij zich vrijwillig overgaf aan de leden van het arrestatieteam die hem daarop aanhielden.

Bij onderzoek in de woning trof de politie het wapen aan waarmee de verdachte gedreigd had. Het bleek een alarmpistool te zijn. Nadat de brandweer de flatwoning bekeken had en er voor de overige bewoners geen gevaar meer bestond, konden de mensen weer terug naar hun woning. De vriendin van de verdachte (die op het moment van het gebeuren niet in de woning was) zocht samen met de vier kinderen voor de verdere nacht onderdak bij een kennis.