Gemeente Eindhoven

Persbericht: 24 augustus 2004, no. 212

Treurwilg wordt ingepast in bouwplan zorgcentrum

Het bouwplan voor een zorgcentrum op de hoek Winston Churchilllaan/Generaal Bradleylaan moet worden aangepast zodat de treurwilg kan worden ingepast.

Dat hebben burgemeester en wethouders besloten naar aanleiding van de inspraakreacties op het voornemen om een vrijstelling te verlenen voor nieuwbouw. Het aangepaste bouwplan is inmiddels bij de gemeente ter beoordeling ingediend.

Voor dit bouwplan is al tweemaal inspraak gevolgd. Tijdens deze inspraakprocedures zijn twee gelijkluidende reacties ingediend die tot de aanpassing hebben geleid. Daarom zal voor het aangepaste bouwplan niet opnieuw de inspraak worden doorlopen.

De inpassing van de treurwilg zorgt weliswaar voor de nodige aanpassingen van het bouwplan, maar de opzet en de gedachtengang, die reeds door het masterplan zijn uitgedragen, worden niet aangetast. In het vervolgtraject van de vrijstellingsprocedure krijgt eenieder tezijnertijd opnieuw de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Inpassing
Om de treurwilg in te passen zal er minimaal een patio van 20 bij 20 meter worden ingericht. Binnen deze patio moet aan alle kanten van de treurwilg zon 3 meter ruimte zijn vanaf de kruin van de boom. Ook ondergronds moet de treurwilg 20 bij 20 meter ruimte hebben en dient aan één zijde van de treurwilg geen afsluiting te komen.

Als supervisor van het masterplan heeft architectenbureau Erick van Egeraat aangegeven dat de voorkeur uitgaat naar een variant met een open zijgevel op de begane grond ter plaatse van de patio en de treurwilg. Op niveau 1 mag de bebouwing wel doorlopen. Dit zorgt voor zicht op de treurwilg, een gevarieerdere zijgevel en meer lucht voor de treurwilg. Deze voorkeursvariant is overgenomen in het aangepaste bouwplan.

© 2004 Gemeente Eindhoven