Den Haag, 24 augustus 2004

Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

over een mogelijke meevaller in de uitgaven voor de huursubsidie in relatie tot de plenaire behandeling van de Wijziging van de huursubsidiewet op 29 juni j.l. in de Eerste Kamer.

1. Klopt het dat er een meevaller van 150 miljoen euro in de huursubsidie is ?

2. Wat is de oorzaak van deze meevaller?

3. Wanneer was uw departement op de hoogte van het feit dat er sprake zou kunnen zijn van een meevaller bij de huursubsidie? Wanneer wist u dat deze meevaller 150 miljoen euro was?

4. Was u al op de hoogte van een mogelijke meevaller tijdens de behandeling van wetsvoorstel (29463) in de Eerste Kamer (29 juni 2004), waarin de korting op de huursubsidie werd behandeld?

5. Heeft het departement aan organisaties van verhuurders en/of huurders al voor 29 juni melding gemaakt van mogelijke meevallers op de huursubsidie?

6. Indien het antwoord op vraag 5 ja is, kunt u dan aangeven waarom u dit niet in de Eerste Kamer gemeld heeft? Indien het antwoord op vraag 5 nee is, hoe komt het dat deze informatie dan wel tijdig beschikbaar was voor de ministerraadsvergadering van 9 juli, waarvoor doorgaans de stukken meer dan één week van tevoren beschikbaar moeten zijn?

7. Klopt het dat deze meevaller groter is dan de doorgevoerde bezuiniging per 1 juli 2004?

8. Waarom hebt u deze meevaller in de uitgave van de huursubsidie niet gebruikt in het realiseren van de taakstelling op uw begrotingspost huursubsidie?

9. Klopt het dat u in de Eerste Kamer heeft gezegd dat behandeling van het wetsvoorstel na 1 juli ertoe zou moeten leiden dat de hierdoor ontstane, éénmalige tegenvaller, het jaar erop door de huursubsidieontvangers zou moeten worden opgevangen? Zo ja, hoe noodzakelijk was dat tegen de achtergrond dat er sprake was van een meevaller van 150 miljoen euro? Waarom hebt u de Eerste Kamer hierover niet geïnformeerd, zodat zij in het debat alle belangrijke feiten mee had kunnen nemen in de afweging tussen zorgvuldige behandeling na 1 juli, dan wel de nu gekozen spoedbehandeling?

http://www.woonbond.nl/nieuws/nieuws.php?aktie=bekijk&id=181