Den Haag, 23 augustus 2004

Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over het invoeren van een dubbele WAO-keuring voor vrouwen met psychische klachten

1. Klopt het dat werknemers die zich ziek melden met RSI- of psychische klachten in de toekomst een dubbele WAO-keuring zullen ondergaan ?

2. Wat bent u, naast het dubbel keuren, nog meer van plan te gaan doen om mensen met psychische problemen weer aan het werk te helpen?

3. Gaat het hier om een uitputtende lijst of zijn er meer gevallen die voor een dubbele keuring in aanmerking komen? Zo ja, kunt u aangeven in welke gevallen dat zal gebeuren?

4. Kunt u de Kamer een voortgangsrapportage sturen waarin wordt aangegeven wat de stand van zaken is rond het plan van aanpak inzake vrouwen in de WAO van oktober 2003? Kunt u daarbij in het bijzonder ingaan op de maatregelen rond arbeid en zorg en maatregelen rond een actievere aanpak, zoals het voorstel om vrouwen een persoonlijke begeleider te geven?

5. Welke maatregelen heeft u inmiddels genomen om het aantal allochtone vrouwen in de WAO te verminderen?

6. Wanneer worden de uitkomsten van de proef in Alkmaar naar de Kamer gezonden?

7. Is het verschil aan instroom in de WAO tussen Alkmaar en de rest van Nederland volledig te verklaren door de resultaten van de proef van het dubbel keuren van jonge vrouwen met psychische klachten?

8. Neemt u met het voornemen om de klacht - en niet groepen mensen - als uitgangspunt te nemen, afstand van het eerder door de CDA-fractie ingenomen standpunt om ook allochtonen dubbel te keuren?

9. Kunt u aangeven hoeveel mankracht het UWV beschikbaar heeft voor deze dubbele keuring? Hoe verhoudt dit zich tot de lopende reorganisatie en de extra inspanningen die moeten worden geleverd voor de herbeoordeling?

De Vol kskrant, 23 augustus 2004.