Politie Flevoland

Auto-inbraken fors teruggedrongen

Almere Buiten 24-08-2004 - Met de aanhouding van een 22-jarige man uit Almere heeft de politie een groot aantal auto-inbraken in Almere Buiten opgelost. Ook zijn heler, een 34-jarige plaatsgenoot, is aangehouden. Daarmee daalde het aantal auto-inbraken in de wijk van vijftig naar minder dan twintig in één maand.

Een aantal maanden geleden steeg het aantal aangiftes van auto-inbraken in de wijk aanzienlijk, waarna de recherche een onderzoek instelde. Daaruit bleek, dat er tenminste één auto-inbreker actief was, met name geïnteresseerd in radio/CD-spelers, navigatiesystemen en mobiele telefoons in autos. Na een uitgebreid buurtonderzoek, waarbij onder meer door de politie gepost werd bij diverse adressen, kwam de 22-jarige als verdachte naar voren. Hij was al eerder aangehouden voor auto-inbraken en werd ook in verband gebracht met een aantal woninginbraken.

Negentig auto-inbraken
Uiteindelijk wist de politie de 22-jarige veelpleger op heterdaad aan te houden, toen hij navigatie-apparatuur aanbood bij een 34-jarige plaatsgenoot. Beiden zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor en zijn in verzekering gesteld. De 34-jarige bekende dat hij meerdere goederen van de 22-jarige afkomstig van auto-inbraken gekocht had, die hij vervolgens weer doorverkocht. In totaal konden zon negentig auto-inbraken in verband gebracht worden met de 22-jarige, over de afgelopen drie maanden. Vrijwel alle inbraken werden in Almere Buiten gepleegd.

Meer onderzoek naar gestolen apparatuur
Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten trof de politie naast inbrekersgereedschap ook een aantal radio/CD-spelers, mobiele telefoons en navigatiesystemen aan. Alle apparatuur is in beslag genomen voor nader onderzoek, onder meer om de herkomst te bepalen. Een onderzoek naar de goederen die door derden van de heler zijn gekocht, volgt nog.

Niets erin, niets eruit
Met uitzondering van de navigatiesystemen, die niet eenvoudig uit de auto te halen zijn, richten auto-inbrekers zich met name op waardevolle zaken zoals radio/CD-spelers, CDs en mobiele telefoons in de auto. Deze goederen leveren relatief veel geld op, zijn gemakkelijk mee te nemen en liggen in bijna elke auto voor het grijpen. De politie waarschuwt autobezitters dan ook geen waardevolle spullen in de auto te laten liggen. Zeker als ze in het zicht liggen, is de verleiding ze te stelen moeilijk te weerstaan voor de doorgewinterde auto-inbreker. Bovendien is de schade aan de auto na de inbraak vaak nog groter dan die van de gestolen waar.

Doe aangifte van auto-inbraak
Wordt er toch ingebroken in uw auto, doe dan altijd aangifte bij de politie. Naast de kans dat u uw gestolen goederen weer terugkrijgt, vergroot u ook het zicht van de politie op plaats en aantal van de auto-inbraken. En daarmee de mogelijkheid om de dader(s) aan te pakken en te voorkomen dat anderen eveneens slachtoffer worden van auto-inbraak.

U kunt aangifte doen aan het politiebureau bij u in de buurt, maar ook via internet op www.politie.nl.