Gemeente Hengelo

Tot en met 28 augustus collecteert de Invaliden Sportvereniging Hengelo e/o. Collectanten kunnen zich legitimeren. 19.30 uur in kamer 210 van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer:

* Bestuurlijke samenwerking Borne - Hengelo ter uitvoering overeenkomst "samenwerkingsafspraken Borne - Hengelo d.d. 19 19.30 uur in kamer 210 van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer:
vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer:

* Nieuwbouw Metropool

* Gemeentelijk groenplan

* Subsidieaanvraag veiligheid speelvoorzieningen speeltuin Klein Driene

* Garantstelling bancaire financiering sportvereniging Juliana'32
* Financiële bijdrage herinrichting Berfelo Beek
* Nieuw besluit subsidie kinderopvang Kleine Beer 19.30 uur in kamer 210 van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer:
agenda staan onder meer:
Concept Nota van Uitgangspunten Dalmeden
Het plangebied Dalmeden bevindt zich ten noorden van de wijk Slangenbeek. De gemeente is van plan het gebied te ontwikkelen als woningbouwlocatie en heeft haar visie vastgelegd in een concept Nota van Uitgangspunten.

Ter inzage en inspraak

De concept Nota van Uitgangspunten ligt van 1 september tot en met 28 september 2004 ter inzage bij het informatiecentrum van de dienst SBO, Stadskantoor en in de Gemeentewinkel. Binnen de genoemde termijn kunt u schriftelijk uw reactie op de concept Nota van Uitgangspunten indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Inloopavond

De gemeente organiseert op dinsdag 7 september 2004 een inloopavond. Tussen 18.00 en 21.00 uur bent u welkom in het wijkcentrum Slangenbeek. Tijdens deze inloopavond kunt u nader kennis nemen van de geplande ontwikkelingen in Dalmeden, de concept Nota van Uitgangspunten bekijken, vragen stellen en uw opmerkingen kenbaar maken.

Koopzondag buiten het centrum

Zondag 29 augustus is het koopzondag in de wijken buiten het centrum van Hengelo.

Gezond en veilig wonen

Last van lawaai van uw buren?

Elke ochtend wil de hond van de buren wel érg vroeg worden uitgelaten. U houdt van honden, maar blaffende honden om vijf uur 's ochtends vindt u toch minder leuk! De bovenburen geven een feestje. U houdt ook wel van wat gezelligheid. Maar is het nu écht nodig om bijna elke avond tot half twee bezoek over de vloer te hebben? U moet de volgende ochtend om zeven uur opstaan om naar uw werk te gaan.

Burenlawaai is voor een op de drie Nederlanders een probleem. Eén op de acht, dat zijn maar liefst 850.000 gezinnen, heeft zelfs extreme last van lawaai van hun buren. Het kan uw plezier om ergens te wonen aardig bederven. In heel erge gevallen kan het zelfs uw gezondheid in gevaar brengen. Ruzie met buren en misschien wel stress en slapeloosheid eisen hun tol. Lawaai gaat jammer genoeg niet vanzelf over. Wat kunt u doen? Samen met gemeenten en verschillende belangenorganisaties heeft het ministerie van VROM de handreiking Burenlawaai ontwikkeld. Dit is een overzicht van maatregelen voor het aanpakken van het probleem burenlawaai. De handreiking is te vinden op de site van het ministerie www.vrom.nl/geluidhinder. De handreiking richt zich vooral op organisaties die een rol kunnen spelen bij het oplossen van het probleem. Denk aan woningcorporaties, buurtbemiddeling, de gemeente en de wijkagent.

Maar de handreiking Burenlawaai kan ook ú helpen met uw problemen met uw buren. Naast maatregelen vindt u lessen uit de praktijk. En het is mogelijk om advies op maat te krijgen. U vult een aantal vragen in en krijgt de meest geschikte oplossingen op een rijtje. Dit kunnen simpele oplossingen zijn. Het hangt af van het probleem. Bij het geluid van schuivende stoelen op de houten vloer van de bovenburen volstaat een simpele oplossing. U kunt met uw buren afspreken dat ze viltjes onder de stoelpoten doen. De feestende buren kunt u vragen na een bepaalde tijd het geluid van de muziek lager te zetten.

Niet alle problemen zijn op te lossen met een goed gesprek en een afspraak. Bijvoorbeeld als meer mensen in uw flat geluidsoverlast hebben doordat de huizen gehorig zijn. De woningcorporatie kan dan misschien met u meedenken over een oplossing voor de flat. Een ander voorbeeld is als u met uw buren heeft gepraat en het heeft niet geholpen. Dan heeft u behoefte aan de bemiddeling van een tussenpersoon. Denk hierbij niet alleen aan de politie, maar eerder aan andere organisaties zoals buurtbemiddeling. In het uiterste geval kan er tot huisuitzetting worden overgegaan. De handreiking vertelt u wat uw mogelijkheden zijn. U leest op www.vrom.nl/geluidhinder wat u zelf kunt doen en welke organisaties u helpen bij de aanpak van het probleem.

Bent u geboren in 1959?

Dan wordt u opgeroepen voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Dit is de reden dat in Nederland het bevolkingsonderzoek wordt georganiseerd. Door aan dit onderzoek mee te doen en een uitstrijkje te laten maken, kan baarmoederhalskanker al heel vroeg worden ontdekt. Zelfs nog voor er klachten zijn. Als baarmoederhalskanker vroeg wordt opgespoord en behandeld, is genezing vrijwel altijd mogelijk. Het is dus belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen. Deelnemen aan het onderzoek is gratis.

Het bevolkingsonderzoek wordt in Twente georganiseerd door de Stichting Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker Twente (SBBT).

Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?


* Iedere vrouw van 30 tot en met 60 jaar ontvangt automatisch eens in de 5 jaar een uitnodiging om aan het bevolkingsonderzoek deel te nemen. De adresgegevens en geboortedata worden door de gemeente aan de SBBT verstrekt.

* Bent u in 2004 45 jaar (geboren in 1959)? Dan ontvangt u in de periode van 2 augustus tot en met 17 september 2004 via de SBBT of uw eigen huisarts een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Bij deze oproep zit meer informatie over hoe het onderzoek precies wordt gedaan.

* U maakt vervolgens een afspraak met uw eigen huisarts. Op de afgesproken tijd gaat u met uw uitnodiging en de laboratoriumkaart die u bij uw uitnodiging hebt ontvangen, naar uw huisarts. De huisarts of de assistente maakt het uitstrijkje. Het uitstrijkje wordt opgestuurd naar een laboratorium waar het wordt onderzocht.
* De uitslag wordt naar uw huisarts gestuurd. Uw huisarts vertelt u precies wanneer u hem of haar kunt bellen voor de uitslag. Uw gegevens worden opgenomen in de registratie van het bevolkingsonderzoek.

Valt u in de doelgroep die tussen 2 augustus en 17 september 2004 wordt uitgenodigd, en heeft u géén uitnodiging gehad? Neem dan ná 17 september contact op met de SBBT, telefoon 247 01 42 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur).

Heeft u nog vragen?

Bel dan met de SBBT, telefoon 247 01 42 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur) of kijk op www.uitstrijkje.nl.

Bestemmingsplannen

Bestemmingsplan "Westermaat Weidehoek" onherroepelijk

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft bij besluit van 11 juni 2004 onder kenmerk RWB/2004/1293 het door de gemeenteraad op 9 maart 2004 vastgestelde bestemmingsplan "Westermaat Weidehoek" goedgekeurd. Het goedkeuringsbesluit heeft van 30 juni tot en met 10 augustus 2004 ter inzage gelegen. Binnen deze beroepstermijn is bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten geen beroep ingesteld. Ook is geen verzoek om voorlopige voorziening ingediend bij de voorzitter van genoemde afdeling. Als gevolg hiervan is het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten op 11 augustus 2004 onherroepelijk geworden. Ter inzage
Het rechtsgeldige bestemmingsplan "Westermaat Weidehoek" ligt voor een ieder ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor.
* Groenhofstraat 47, vernieuwen van 2 kozijnen en voordeur
* Sloetsweg 132 b, veranderen en vergroten woonhuis
* Heraklesstraat 2, veranderen en vergroten buurthuis
* Meester Verbernestraat 10, oprichten woonhuis
* Meester Verbernestraat 8, oprichten woonhuis
* Nieuwstraat 26, plaatsen gevelbelettering genomen, worden deze gepubliceerd. Daarna kunt u desgewenst bezwaar opnemen met de afdeling Bouwen, Stadskantoor.
In de week van 9 tot en met 13 augustus 2004 is vergunning verleend
* Arhusstraat 3, oprichten garage

* Breemarsweg 220, veranderen en vergroten woonhuis
* Dasstraat 61, veranderen en vergroten woonhuis
* Floresstraat 94, oprichten carport

* Geleenstraat 11, veranderen en vergroten woonhuis
* Haverweg 52, veranderen en vergroten woonhuis
* Hazelaarweg 1, herbouwen garage annex berging
* Hegemansweg 39, veranderen en vergroten woonhuis
* Henry Woodstraat 64, oprichten tijdelijke unit t.b.v. bibliotheek
* Het Plein 200, veranderen en vergroten vloer t.b.v. de ruimte voor aankomst goederen

* Het Plein 200, aanbrengen van 5 reclame-objecten
* Kortenaerstraat 15, plaatsen dakkapel

* Kortrijkstraat 11, plaatsen kozijn in de zijgevel
* Krabbenbosweg 290, veranderen en vergroten woonhuis
* Noordelijke Esweg 223, plaatsen schutting t.b.v. erfafscheiding
* Opaalstraat 10, oprichten bedrijfspand

* Paul Steenbergenstraat 1 tot en met 79, veranderen entree
* Paulinastraat 78, vervangen kozijn en (kunststof) voordeur
* Paulinastraat 84, oprichten berging

* Rhijnvis Feithstraat 2, veranderen en vergroten woonhuis
* Rika Hopperstraat 46, plaatsen kap op garage
* Stavangerstraat 9, plaatsen dakkapel

* Vleermuisstraat 6, veranderen en vergroten woonhuis Sloopvergunning
In de week van 9 tot en met 13 augustus 2004 is vergunning verleend
* Deurningerstraat 137, slopen woonhuis en schuur De besluiten zijn genomen in de week van 9 tot en met 13 augustus 2004. Informatie over de exacte data kunt u krijgen bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor.

Artikel 19 lid 3 WRO

Verzoeken om vrijstelling van de geldende bestemmingsplanbepalingen zijn ingediend voor:

* Dinant Dijkhuisstraat 212, veranderen en vergroten van een woonhuis

* Leurinkstraat 38,veranderen en vergroten woning
* Industriestraat 115, veranderen en vergroten woning
* Schouwinksweg 105, veranderen en vergroten woning
* Lijsterweg 33, veranderen en vergroten woning
* Albert van Dalsumstraat 2, veranderen en vergroten woning
* Langelermaatweg 159, veranderen en vergroten woning
* Piet Muyselaarstraat 49, veranderen en vergroten woning
* Haaksbergerstraat 22, oprichten vijver met een brutovloeroppervlak kleiner dan 25m2.

De bouwplannen zijn in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bevoegd om voor bouwwerken als bedoeld in artikel 20 van het Besluit op de ruimtelijke ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Zij zijn in principe bereid de procedure te starten die ertoe kan leiden dat de vrijstelling wordt verleend omdat het bouwplan past binnen het daarvoor gehanteerde beleid.

Ter inzage en zienswijzen

Het voornemen om vrijstelling te verlenen ligt voor een ieder van 25 augustus tot 22 september 2004 ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Eventuele zienswijzen tegen dit voornemen kunt u tot 22 september schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Binnenplanse vrijstellingen artikel 15 WRO

Verzoeken om vrijstelling van de geldende bestemmingsplanbepalingen zijn ingediend voor:

* Kretastraat 21, veranderen en vergroten van een woonhuis
* Meester Verbernestraat 10, oprichten woning
* Meester Verbernestraat 8, oprichten woning
* Klinkeweg 29, oprichten woning

* Leeuwerikstraat 36, veranderen/vergroten activiteitenruimte en oprichten berging.

Burgemeester en wethouders zijn op grond van de planvoorschriften van de betreffende bestemmingsplannen bevoegd hiervoor vrijstelling te verlenen. Zij zijn in principe bereid aan deze verzoeken mee te werken.

Ter inzage en zienswijzen

Het voornemen vrijstelling te verlenen ligt van 25 augustus tot 8 september 2004 voor belanghebbenden ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Eventuele zienswijzen tegen het voornemen tot het verlenen van vrijstelling kunt u tot 8 september schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Wet bodembescherming

Het College van B en W van de gemeente Hengelo heeft:
* een ontwerpbeschikking vastgesteld op grond van artikel 29, 37 en 39 van de Wet bodembescherming. In deze ontwerpbeschikking is voorlopig vastgesteld dat op de locatie H. Leefsmastraat 139-143, kadastraal bekend onder sectie Q, nummer 1426 en 1427, sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging zonder saneringsurgentie. Daarnaast wordt ingestemd met het ingediende saneringsplan.

* een ontwerpbeschikking vastgesteld op grond van artikel 29 en 37 van de Wet bodembescherming. In deze ontwerpbeschikking is voorlopig vastgesteld dat op de locatie H. Leefsmastraat, kadastraal bekend onder sectie Q, nummer 1424, 1425, 1426 en 1427 sprake is een geval van ernstige bodemverontreiniging zonder saneringsurgentie.

* een definitieve beschikking vastgesteld op grond van artikel 29, 37 en 39 van de Wet bodembescherming. In deze beschikking is vastgesteld dat op de locatie Oldenzaalsestraat - Eikstraat, kadastraal bekend onder sectie R, nummer 2160 en 1333 sprake is een geval van ernstige bodemverontreiniging zonder saneringsurgentie. Daarnaast wordt ingestemd met het ingediende saneringsplan. De verkorte procedure is hier toegepast.

Ter inzage, zienswijzen en informatie

De beide ontwerpbesluiten liggen van 25 augustus tot en met 21 september 2004 ter inzage bij de afdeling Bodem, Stadskantoor. De definitieve beschikking ligt van 25 augustus tot en met 5 oktober 2004 ter inzage bij de afdeling Bodem, Stadskantoor. Voor het inzien van de ontwerpbesluiten en de definitieve beschikking op andere tijden dan de gebruikelijke openingstijden, en voor meer informatie, kunt u contact opnemen met mevrouw A. Agus van de afdeling Bodem, telefoon 245 91 07. Belanghebbenden kunnen gedurende de genoemde perioden hun eventuele zienswijzen schriftelijk kenbaar maken bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
In de week van 11 tot en met 17 augustus 2004 zijn kapvergunningen
* diverse bomen in de Griegstraat, rondom de gymzaal. Herplant: 3 rode beuken van 50 centimeter, in het najaar van 2004.
* 1 paardekastanje in de Badhuisstraat, ter hoogte van huisnummer 8. Herplant: 1 boom van een duurzame houtsoort, in de maat 12/14, binnen 1 jaar na de kap van de kastanje.

* 19 eiken, 7 berken en 22 elzen in de Diamantstraat, opzij van huisnummer 18. Herplant: geen.

* 1 moeraseik in de Glanestraat, voor huisnummer 11. Herplant: 1 boom van duurzame houtsoort, in de maat 16/18, binnen 1 jaar na de kap van de moeraseik.

* 8 sierkersen in de Cruys Voorberghstraat, ter hoogte van huisnummer 39. Herplant: 3 paardekastanjes, in de maat 16/18, in de periode 2005-2006.

* 1 eik in de Oude Grensweg, hoek Frank Santmanstraat. Herplant: twee eiken, in de maat 12/14, binnen 1 jaar na de kap van de eik.
* 1 vogelkers in de Oldenzaalsestraat, ter hoogte van huisnummer 485.

* 1 esdoorn in de Krabbenbosweg, voor huisnummer 80. Herplant: 1 esdoorn, in de maat 14/16, binnen 1 jaar na de kap van de esdoorn.
* 1 haagbeuk in de Marten Meesstraat, opzij van huisnummer 30. Herplant: 1 boom van een duurzame houtsoort, in de maat 14/16, 1 jaar na de kap van de haagbeuk.

* 3 sierkersen in de Havezatenlaan, naast huisnummer 43. Herplant: 1 rode beuk in de maat 16/18 binnen 1 jaar na kap van de sierkersen. Parkeerplaatsen voor gehandicapten

In de week van 16 tot 21 augustus 2004 is besloten de volgende gehandicaptenparkeerplaatsen toe te wijzen:

* de Brahmsstraat, de zevende, rechter parkeerplaats, gezien vanaf de Anton Brucknerstraat en rechts van de woning Brahmsstraat 66
* de Josef Haydnlaan, de eerste, rechter parkeerplaats ter hoogte van de woning nummer 40-a

* de Hennepstraat, de tweede, rechter parkeerplaats in de rij van 8 parkeerplaatsen gelegen op het parkeerterrein behorend bij zorgcentrum Carint Humanitas (al eerder gepubliceerd op 13 juli 2004, echter besluit toen niet vastgesteld)
* de Otto Klempererstraat, de eerste, rechter parkeerplaats naast de woning nummer 89

* de Achterhoekse Molenweg, de tweede, linker parkeerplaats schuin tegenover de woning nummer 271-a

* de Nijverheidstraat, de eerste, linker parkeerplaats ter hoogte van de woning nummer 5

* de Gerrit Peuscherstraat, de tweede, rechter parkeerplaats voor de woning nummer 2

De betreffende parkeerplaats mag, zodra het desbetreffende verkeersbord is aangebracht, alleen worden gebruikt door de eigena(a)r()esse) van de auto, waarvan het kenteken ter plaatse zal worden vermeld.

In de week van 16 tot 21 augustus 2004 is besloten de volgende gehandicaptenplaatsen in te trekken:

* de Hennepstraat, de tweede, rechter parkeerplaats in de rij van 8 parkeerplaatsen gelegen op het parkeerterrein behorend bij zorgcentrum Carint Humanitas (al eerder gepubliceerd 13 juli 2004, echter besluit toen niet vastgesteld)

* het Dr. A. Kuyperplein, de parkeerplaats ter hoogte van de woning, nummer 7

* de Spiegelstraat, de tweede, linker parkeerplaats naast een reeds bestaande gehandicaptenparkeeplaats ter hoogte van de ingang van het appartementencomplex "de Spiegelhoek" (al eerder gepubliceerd op13 juli 2004, echter besluit toen niet vastgesteld)

Ter inzage en bezwaar

De besluiten liggen gedurende zes weken ter inzage bij de infobalie SBO, Stadskantoor. Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht kan een belanghebbende binnen een termijn van zes weken na de verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

De volgende gedeelten van de Oldenzaalsestraat zijn in verband met wegwerkzaamheden afgesloten voor het verkeer:

* het gedeelte tussen de Wemenstraat en voorbij de P. Krugerstraat tot medio november

* het gedeelte van de Kortenaerstraat tot en met de Oude Postweg tot medio november

* het gedeelte tussen de J. Haydnlaan en de Händelstraat tot 1 oktober. Het verkeer uit de richting Oldenzaal wordt omgeleid via de Hasselerbaan. Het verkeer de stad uit wordt omgeleid via de Händelstraat.

Een plattegrond met daarop de omleidingroutes is verkrijgbaar in de Gemeentewinkel.