VNG

VNG wijst ultimatum van bonden CAO sociale werkvoorziening af

Persbericht

VNG wijst ultimatum van bonden CAO sociale werkvoorziening af

De VNG heeft afwijzend gereageerd op het ultimatum van ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak voor de totstandkoming van een CAO voor de sociale werkvoorziening. De VNG is door de bonden in de gelegenheid gesteld om voor 30 augustus een, voor de bonden, acceptabele CAO te sluiten. De VNG is echter van mening dat zij in het onderhandelingsproces, dat in april al is begonnen, meer dan voldoende handreikingen heeft gedaan om tot een akkoord te komen.

Tot twee keer toe heeft de VNG verreikende voorstellen gedaan. Op 22 juni is door de VNG nog een, uiterste, poging gedaan om tot een akkoord te komen. Voorgesteld is toen om op de dossiers van pensioenen, ziektekosten, woon-werkverkeer en kinderopvang tot een voor beide partijen aanvaardbaar vergelijk te komen. Zonder verder de inhoudelijke voorwaarden te willen bespreken waarop tot een akkoord zou kunnen worden gekomen, hebben de bonden dit voorstel van de hand gewezen. De VNG vindt dit een gemiste kans, omdat haar voorstellen binnen de gegeven mogelijkheden uitermate redelijk en verantwoord zijn.

De VNG vindt dat de bonden, door blijvend eisen te stellen die een fors beslag op de beschikbare loonsom leggen, onvoldoende oog hebben voor de financiële positie van de sector, de verslechterende concurrentiepositie en de noodzaak van financiële gezondmaking. De economische teruggang en forse bezuinigingen van het rijk die gemeenten en sector treffen dragen ertoe bij dat een pas op de plaats moet worden gemaakt in arbeidsvoorwaarden. De bonden willen naar de mening van de VNG de gestegen pensioenlasten eenzijdig afwentelen op de werkgevers.

De door de bonden aangekondigde acties vindt de VNG voorbarig en niet in het belang van degenen die binnen de sector werkzaam zijn. Bovendien kan de VNG zich niet aan de indruk onttrekken dat de acties mede zijn gericht tegen plannen van het kabinet, waaraan de werkgevers in de sector sociale werkvoorziening niet hebben bijgedragen, noch die hebben gestimuleerd. De kwetsbaarheid van de sector wordt door de voorgenomen acties alleen maar vergroot en draagt naar de mening van de VNG niet bij tot een verbetering van de arbeidsverhoudingen binnen de sector.

Den Haag, 24 augustus 2004