Provincie Flevoland




GS onderzoekt mogelijkheden voor agrarische bordjes

Provinciale Staten van Flevoland hebben Gedeputeerde Staten tijdens de vergadering van de commissie Ruimte verzocht om de
Landschapsverordening Flevoland zodanig aan te passen, dat ook de agrarische bordjes onder voorwaarden toegestaan zijn.

Het gaat om de bordjes die verwijzen naar de huisverkoop van agrarische producten, de bordjes op proefvelden en de aanduiding van gewassen. Borden voor huisverkoop die op het erf staan waren met de huidige verordening al toegestaan.

Dankzij de Landschapsverordening Flevoland is een groot deel van de borden langs de wegen verdwenen, maar volgens Provinciale Staten dreigen daarmee ook bordjes die in principe wel gewenst zijn, uit het landschap te verdwijnen. Provinciale Staten vinden dat de agrarische bordjes een belangrijke bijdrage leveren aan de verbreding van de landbouw en daarmee aan de leefbaarheid van het platteland.

Gedeputeerde Staten hebben eerder voorgesteld de Landschapsverordening Flevoland, die in 2002 in werking is getreden, op een aantal punten te wijzigen, omdat de verordening in de praktijk niet altijd goed werkt. Zo is voorgesteld de procedure voor ontheffingsaanvragen in te korten. Daarnaast willen Gedeputeerde Staten meer mogelijkheden creëren voor het plaatsen van evenementenborden. Provinciale Staten willen nu dus dat de Landschapsverordening Flevoland ook op het punt van de agrarische bordjes wordt verruimd.

Gedeputeerde Staten gaan nu onderzoeken of en op welke manier dit gerealiseerd kan worden.