PERSBERICHT - 2004-08-24

Werkgelegenheid reisbranche gelijk gebleven

Uit de arbeidsmarktmonitor Reisbranche 2004 die Reiswerk Opleidingen (het opleidingsfonds van de reisbranche) heeft laten uitvoeren, blijkt dat de totale werkgelegenheid in de reisbranche in 2003 vrijwel gelijk is gebleven. Ondanks de vele gebeurtenissen in 2003 en een dynamische arbeidsmarkt (een instroom- en uitstroom-percentage van bijna 23%) werken er nog steeds zon 17.000 medewerkers in de reisbranche.

De arbeidsmarktmonitor heeft als doel om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te volgen, zodat Reiswerk Opleidingen haar beleid op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt hierop kan afstemmen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemers in de reisbranche erg tevreden zijn over hun baan; ze geven gemiddeld genomen een rapportcijfer van 7,2. 81% van de werknemers zouden anderen zelfs aanbevelen om ook in de reisbranche te komen werken. Vooral de mate van vrijheid en zelfstandigheid en de samenwerking met collegas worden zeer gewaardeerd. De monitor geeft daarnaast inzicht in de reisbranche en haar medewerkers: zo heeft 63% van de werknemers een toeristische vooropleiding; is 62% jonger dan 35 jaar en is 79% van de werknemers vrouw.

Dit is de 2de arbeidsmarktmonitor die Reiswerk Opleidingen heeft laten uitvoeren. Na het 1ste onderzoek, in 2000, is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. En aangezien meten weten is, heeft het onderzoeksbureau EIM in opdracht van Reiswerk Opleidingen de afgelopen maanden een internetenquête uitgevoerd onder werkgevers en werknemers in de reisbranche. De arbeidsmarktmonitor verschijnt vanaf nu iedere twee jaar.

De resultaten van de arbeidsmarktmonitor Reisbranche 2004 zijn te vinden op www.reiswerk.nl