Ministerie van Justitie

Persbericht

Buitenlandse studenten
24 augustus 2004

De Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) heeft tussen 1 juni en 15 augustus jl. 2.988 studie-aanvragen van buitenlandse studenten ontvangen. De meeste aanvragen zijn afkomstig van studenten afkomstig uit China, Indonesië en Rusland en werden met name ingediend door de universiteiten in Wageningen, Amsterdam, Groningen en Leiden.

Buitenlandse studenten die in Nederland willen studeren moeten in het bezit zijn van een machtiging voorlopig verblijf (mvv). Deze kan worden aangevraagd bij het Bureau verkorte procedure van de IND. De verkorte procedure is bedoeld voor bedrijven en onderwijsinstellingen die regelmatig een mvv aanvragen voor buitenlandse werknemers, studenten of stagiaires. Normaal gesproken neemt de aanvraagprocedure voor een mvv ongeveer drie maanden in beslag; via de verkorte mvv-procedure kan dit teruggebracht worden tot enkele weken. Zo zijn de compleet ingediende aanvragen die tussen 1 juni en 15 augustus bij de IND binnenkwamen binnen 14 dagen behandeld.

Ter vergelijking, in geheel 2003 hebben 7.625 (waarvan 3.093 in de maand juli 2003) buitenlandse studenten via de verkorte mvv-procedure een verzoek om advies omtrent de afgifte van een mvv ingediend. De gemiddelde behandelduur was toen nog 5 weken.