Ingezonden persbericht


Wie volgt Thea Beckman op?

Shortlist van de Bontekoeprijs bekend

De jury van de Bontekoeprijs voor de beste historische jeugdroman heeft de shortlist bekend gemaakt. De vijf genomineerden, in alfabetische volgorde:

Victorie! (uitgeverij Lemniscaat)

Het Rampjaar Henk van Kerkwijk (uitgeverij Zwijsen)

Negen Open Armen door Benny Lindelauf (uitgeverij Querido)

Het Lage Huis door Jan Ploeger (uitgeverij Clavis)

De Zwarte Baron door Annejoke Smids (uitgeverij Ploegsma)

De Bontekoeprijs, die vorig jaar werd gewonnen door Thea Beckman, wordt op zaterdag 18 september uitgereikt in themapark Archeon in Alphen a/d Rijn. Met de prijsuitreiking gaat een tweedaags kinderfestival van start dat geheel is gewijd aan het historische jeugdboek. Op diezelfde dag wordt ook de Ysbrantprijs, een speciale kinderprijs, uitgereikt door weekkrant KidsWeek.

Dat het uitstekend gaat met het genre, blijkt uit het grote aantal inzendingen voor de Bontekoeprijs. Eenendertig boeken uit Nederland en België kwamen dit jaar voor deze prijs in aanmerking.

De boeken werden gelezen en beoordeeld door een driekoppige onafhankelijke jury, bestaande uit Hans Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie; Lia Reedijk, eigenares van de Utrechtse Kinderboekwinkel en Shirley Haasnoot, redacteur van Historisch Nieuwsblad. De boeken werden onder meer beoordeeld op meeslependheid en overtuigingskracht, historische ambachtelijkheid en literaire kwaliteiten.

De Bontekoeprijs is ingesteld door het tijdschrift Historisch Nieuwsblad. Het kinderfestival wordt georganiseerd door Archeon, Historisch Nieuwsblad, Kidsweek, Stichting Lezen, Schrijvers van de Ronde Tafel, ProBiblio en gemeente Alphen a/d Rijn, hoofdstad van het historische jeugdboek 2004.

Meer informatie: Machteld van Herwijnen (Historisch Nieuwsblad) 020 53 10 979 of mvherwijnen@vug.nl