Praktijkonderzoek Veehouderij

Bosniërs doen kennis en contacten op in agrarisch Nederland

De Animal Sciences Group van Wageningen UR, divisie Praktijkonderzoek (ASG-P) verzorgt samen met Agri Experience en Agro Eco Consultancy een opleidingsprogramma voor Bosniërs van 21 tot en met 28 augustus 2004 in Nederland. Het programma richt zich op melkveevoeding, waarbij kennis en contact opdoen rondom bijproducten en rantsoensamenstelling in de melkveehouderij belangrijke pijlers zijn. Na afloop van het opleidingsprogramma kunnen de Bosnische deelnemers de opgedane kennis gebruiken in het verlagen van kosten op het melkveebedrijf en het beter benutten van bijproducten in Bosnië-Herzegovina. Daarnaast zal de samenwerking tussen Nederland en Bosnië-Herzegovina verbeteren middels de opgedane contacten in Nederland.

Het opleidingsprogramma wordt vergoed door de USAID (United States Agency for International Development), waarbij de organisatie World Learning het programma agentschap vervult. USAID ontwikkelt en stimuleert initiatieven op het gebied van economische, sociale en politieke veranderingen in de regio centraal Europa. De bijdrage van USAID voor voormalige Oost-Europese landen richt zich op drie prioriteiten, waaronder economische herstructurering. Rekening houdend met elke unieke historie en de ontwikkeling van elk land, analyseert USAID structuren en stimuleert plannen om elk land te helpen zich verder te ontwikkelen. In dat kader is contact gezocht met World Learning. Deze organisatie is opgericht in 1932 en is één van de oudste, private, internationale, opleidingsorganisatie van de wereld.

Het programma omvat zowel theorie- als praktijkgedeelte. De deelnemers brengen bezoeken aan verschillende melkveebedrijven en toe- en afnemers van agrarische voedings(bij)producten. Een greep uit het programma:


* Gebruik van bijproducten in melkveevoeding en regelgeving m.b.t. gebruik en kwaliteit door Koudijs Export.

* Bezoek aan enkele onderzoeksbedrijven voor melkvee waaronder de Waiboerhoeve en De Marke. Daarnaast ook bezoek aan praktijkbedrijven waarbij verschillende facetten van bijproducten en melkveevoeding bekeken worden.

* Economische en technische onderdelen van melkveevoeding en het gebruik van bijproducten.

* Bedrijfsbezoek bij en met o.a. Duynie, Fuite mengvoeders en Wielink.

* Presentatie van door het overlegplatform natte voeders.
* Culturele bezoeken in o.a. Amsterdam.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 24-08-2004 13:32.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl