Socialistische Partij

Verzekeraars moeten dieetadvies aan kankerpatiënten respecteren

24-08-2004 * "Zorgverzekeraars moeten zich beter houden aan adviezen van artsen, zeker in geval van ernstig zieke kankerpatiënten." Dat stelt SP-kamerlid Agnes Kant naar aanleiding van de problemen die kankerpatiënten met sommige zorgverzekeraars ondervinden om voor hen onmisbare dieetvoeding vergoed te krijgen. Het veel voorkomende gewichtsverlies bij kankerpatiënten, verkleint hun kans op succesvolle behandeling aanzienlijk.

Dat veel zorgverzekeraars een goed werkzame dieetvergoeding weigeren, vaak zonder duidelijke redenen en dat bezwaarprocedures hiertegen erg lang duren, is voor deze groep patiënten dan ook niet verantwoord. Voor deze kankerpatiënten moeten zorgverzekeraars soepeler regels hanteren en het advies van de behandelende arts opvolgen.

Het is ook wrang dat ernstig zieke mensen nu via de rechter hun recht moeten opeisen. En dat terwijl de problemen bekend zijn bij VWS en het College voor Zorgverzekeringen. Kant vindt dan ook dat minister Hoogervorst de problemen nu moet oplossen en niet de procedures moet afwachten.

De SP krijgt steeds meer meldingen over verzekeraars die vergoedingen weigeren of inperken, bijvoorbeeld van verschillende hulpmiddelen. Kant: "Hiermee gebeurt wat wij vreesden toen meer verantwoordelijkheid naar de zorgverzekeraars werd geschoven. Namelijk dat zorgverzekeraars te veel op de stoel van huisartsen en specialisten gaan zitten en beslissingen van behandelend artsen doorkruizen. En dat beslissingen eerder op financiële gronden dan op medisch inhoudelijke gronden worden genomen."