Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Kant over het weigeren van patiënten door tandartsen. ( (2030418850)

1.
Wat is uw reactie op het bericht dat tandartsen mensen met een laag inkomen weigeren?

1.
In het betreffende krantenartikel wordt gesproken over mensen met een laag inkomen en over wanbetalers. In het laatste geval kan ik mij voorstellen dat een zorgverlener verdere behandeling staakt als niet eerdere rekeningen zijn voldaan. Dat is een verschijnsel dat voorkomt bij tal van transacties binnen het dagelijks maatschappelijk verkeer. Daarbij teken ik voorts aan dat wanbetaling niet één op één met lage inkomens in verband mag worden gezien. Wanbetaling komt net zo goed, bij hogere inkomensgroepen voor. Uit het artikel blijkt niet duidelijk in hoeverre tandartsen patiënten á premiére vue weigeren op grond van hun inkomenspositie. Dat zou veronderstellen dat tandartsen daar bij het eerste contact naar vragen. Als dat zo is, vind ik dat strijdig met het beroepsethos van het vak.

2.
Wat wordt concreet opgenomen in de monitor van het College van zorgverzekeringen (CVZ) naar de tandheelkundige zorg in Nederland?

2.
Cvz werkt op dit moment aan haar Signalement Mondzorg 2004. In dit onderzoek richt CVZ zich op de ontwikkeling van de mondgezondheid van de jeugdige ziekenfondsverzekerden, de toegankelijkheid van tandheelkundige zorg en de verzekerbaarheid daarvan. Het Signalement Mondzorg bouwt voort op het evaluatie-rapport naar aanleiding van de pakketwijziging van 1995. daarover heb ik uw Kamer bij brief van 13 februari 2004 geïnformeerd.

3.
Klopt het nog steeds dat de Tweede Kamer de monitor van het CVZ in december 2004 kan verwachten?

3.
CVZ verwacht het Signalement Mondzorg 2004 in maart 2005 aan mij te kunnen presenteren. Het college heeft deze tijd nodig heeft om de effecten van de nog recente pakketwijziging van 1 januari 2004 helder in beeld te kunnen brengen.

4.
Wordt in deze monitor ook meegenomen of tandartsen patiënten weigeren en waarom? Zo neen, bent u bereid hiertoe opdracht te geven?

4.
Ik heb op zich geen bezwaar tegen een dergelijk onderzoek. Dat zou gekoppeld kunnen worden aan het onderzoek van CVZ. Ik verwacht daarvan echter weinig tastbare resultaten. Hooguit zou in beeld kunnen worden gebracht of en, zo ja, in welke omvang tandartsen patiënten weigeren. Echter, het achterhalen van de werkelijke reden zal lastig blijken. Aan het weigeren tot behandeling kan een keur van redenen ten grondslag liggen. Variërend van wachtlijsten en specifieke behandelvaardigheden tot persoonlijke antipathieën. In elk geval is het niet aannemelijk dat tandartsen vanuit sociale wensbaarheid zullen aangeven dat zij patiënten met een laag inkomen weigeren. Ik zie dus weinig heil in het effect van een dergelijk onderzoek.

5.
Bent u bereid hier apart en op kortere termijn onderzoek naar laten te doen? Zo neen, waarom niet?

5.
Neen, ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 4.

6.
De populatie die niet of niet regelmatig de tandarts bezoekt blijft uw aandacht vragen. Op welke manier geeft u invulling aan deze aandacht?

6.
Ik heb CVZ gevraagd door te gaan met haar onderzoek naar de mate van aanvullende verzekering en de omvang van de bezoekfrequentie binnen de ziekenfondspopulatie. Tegelijkertijd wil ik realistisch zijn in mijn kansen om de tandheelkundige "restgroep" te bereiken. Ik kan mensen niet dwingen om naar de tandarts te gaan, zeker niet waar sprake is van desinteresse voor gebitsverzorging. Ook kan en wil ik niet treden in persoonlijke afwegingen van de burger over diens bestedingspatroon. Tot slot merk ik op dat ca 90% van de ziekenfondsverzekerden minimaal eenmaal per jaar naar de tandarts gaat.

7.
Is de populatie die niet of niet regelmatig de tandarts bezoekt veranderd sinds de pakketmaatregel? Wordt dit aspect indien hierover nog geen gegevens bekend zijn, meegenomen in de monitor van het CVZ?

7.
Op dit moment heb ik nog geen gegevens beschikbaar om te kunnen beoordelen of, en zo ja in hoeverre, de tandartspopulatie verandering heeft ondergaan. Dit aspect wordt meegenomen in het onderzoek dat leidt tot het Signalement Mondzorg 2004.

8.
Heeft u inzicht in de mate waarin mensen om financiële reden af hebben gezien van een aanvullende verzekering met tandzorg? Bent u bereid hier zo nodig onderzoek naar te laten doen? Zo neen, waarom niet?

8.
Uit het evaluatie-rapport van CVZ naar aanleiding van de pakketwijziging van 1995 blijkt dat ongeveer 4 á 5% van de ziekenfondspopulatie "ooit" heeft moeten afzien van een tandheelkundige behandeling vanwege financiële redenen. Voorts blijkt uit dit verslag dat 84% van de ziekenfondsverzekerden zich wel aanvullend heeft verzekerd. CVZ volgt de trend in het percentage aanvullend verzekerden. Het resultaat daarvan wordt meegenomen in het Signalement Mondzorg 2004.

9.
Bent u van mening dat het verkrijgen van objectieve gegevens over de tandheelkundige zorg nog mogelijk is nu u door de verwijdering van deze zorg uit het pakket afhankelijk bent van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde en het landelijk informatiecentrum van de zorgverzekeraars, VEKTIS.

9.
In mijn brief van 13 februari 2004 heb ik aangegeven dat hier inderdaad een potentieel probleem ligt. Niettemin wijs ik erop dat het CVZ voor haar Signalement ook gebruik maakt van gegevens die uit eigen onderzoek of in opdracht van CVZ worden verkregen. Ik noem in dit verband bijvoorbeeld het rapport Tandheelkundige verzorging jeugdige

Ziekenfondsverzekerden (december 2000), dat in samenwerking met TNO tot stand is gebracht en het onderzoek naar tandheelkundig zorggebruik en mondgezondheid in relatie tot sociaal-economische status door Ipso Facto.
Voor het overige meld ik dat ik plannen ontwikkel om op termijn de beschikking te krijgen over een samenhangende kennisstructuur voor de eerstelijnszorg. Voor dat doel heb ik afspraken in voorbereiding om met relevante kennisinstituten en beroepsorganisaties tot een geïntegreerde aanpak te komen.


---- --