Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Van Velzen over de gezondheidsrisico's van scoubidou-touwtjes (2030418820).

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over de gezondheidsrisico's van scoubidou-touwtjes. (Ingezonden 30 juli 2004)

1
Bent u bekend met het onderzoek van het milieuministerie van Noordrijn-Westfalen dat uitwijst dat scoubidou-touwtjes, die momenteel een rage onder kinderen zijn, lever- en nierbeschadigingen, kanker en onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken?1) Zo ja, is het u tevens bekend dat dit speelgoed in verschillende varianten ook op de Nederlandse markt beschikbaar is? Zo ja, welke maatregelen gaat u hiertegen nemen?

2
Bent u bereid de scoubidou-touwtjes zolang ze giftige ftalaten bevatten met onmiddellijke ingang uit de markt en uit de handen van de kinderen te halen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, per wanneer?

3
Zijn de fabrikanten en handelaren van de scoubidou-touwtjes in overtreding van de wet? Zo neen, waarom niet? Zo ja, op welke wijze gaat u optreden tegen hen?

1 , 2 en 3

Ja, ik ben bekend met het onderzoek in Duitsland. Soortgelijk speelgoed is inderdaad ook in Nederland te koop. De scoubidou-touwtjes bestaan uit PVC (polyvinylchloride) waaraan ftalaten als weekmakers zijn toegevoegd voor de soepelheid en de verwerkbaarheid. De touwtjes zijn bedoeld om met de hand figuren te kunnen knopen. Dit speelgoed wordt voornamelijk gebruikt door kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar.

In Nederland is thans de Warenwetregeling ftalaten in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen van kracht. Deze regeling geeft uitvoering aan een beschikking van de Europese Commissie. In dit besluit is geregeld dat een zestal schadelijke ftalaten slechts in een zeer gericht percentage (maximaal 0.1 %) mag voorkomen in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen voor kinderen jonger dan 3 jaar, dat bedoeld is om in de mond te worden genomen.
Gebleken is dat bij intensief sabbelen en zuigen op speelgoed met deze stoffen de aanwezige weekmakers in zodanige hoeveelheden loslaten (migreren) en in het menselijk lichaam worden opgenomen dat daardoor mogelijk een gevaar voor de gezondheid van het kind kan ontstaan.
De scoubidou-touwtjes zijn niet bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar. Er vindt dus geen overtreding plaats van dit wettelijk voorschrift.

Naast deze Warenwetregeling kan nog worden verwezen naar artikel 18, onderdeel c van de Warenwet. In dit artikel is een algemene productveiligheidseis opgenomen: producten die redelijkerwijs gelet op hun bestemming bij te verwachten gebruik een gevaar voor de gezondheid of veiligheid van de mens opleveren, mogen niet worden verhandeld. Voor de vaststelling of dit voorschrift is overtreden, heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoek gedaan naar het vrijkomen van deze schadelijke stoffen uit dit soort speelgoed en heeft een beoordeling opgesteld voor het mogelijke risico voor de volksgezondheid.

Hiertoe heeft de VWA het RIVM opdracht gegeven een toxicologische risicobeoordeling uit te voeren ten aanzien van de blootstelling van Nederlandse kinderen aan ftalaten via de touwtjes. Hierbij is uitgegaan van een Worst Case scenario (lang sabbelen, meer dan 3 uur; zowel baby's als oudere kinderen). Uit de onderzoeksresultaten kan worden geconcludeerd dat het spelen met deze touwtjes geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. De resultaten van het VWA onderzoek zijn gepubliceerd op de website www.vwa.nl d.d. 12 augustus 2004.
Aangezien er geen sprake is van een overtreding van een wettelijk voorschrift en aangezien er volgens de risicobeoordeling van de VWA geen gevaar is voor de volksgezondheid acht ik het niet noodzakelijk de scoubidou-touwtjes uit de markt en uit de handen van de kinderen te halen.

4
Is het u bekend dat de scoubidou-touwtjes in diverse varianten zonder verpakking te koop zijn? Zo ja, bent u van mening dat speelgoed dat verboden is voor kinderen onder de drie jaar enkel met verpakking verkocht mag worden?

4
Ja, daar ben ik mee bekend. Het Warenwetbesluit Speelgoed bepaalt dat speelgoed dat gevaarlijk kan zijn voor kinderen jonger dan 3 moet zijn voorzien van de vermelding "Niet bestemd voor kinderen jonger dan drie jaar" of een pictogram dat hier op wijst. Dit moet vermeld zijn op het speelgoed zelf, op de verpakking, op een etiket of op een bijgesloten mededeling. Indien dit niet het geval is, is er sprake van een overtreding.

5
Is het waar dat ftalaten alleen verboden zijn in producten die bedoeld zijn voor kinderen jonger dan drie jaar? Zo ja, kunt u aangeven op welke wijze gekeurd wordt welke producten uitsluitend door kinderen boven de drie jaar gebruikt worden?

5
1 Ja (zie ook het antwoord op vraag 1)
2 In het Warenwetbesluit Speelgoed is geregeld dat speelgoed dat gevaarlijk kan zijn is voor kinderen beneden de 3 jaar moet zijn voorzien van de vermelding "Niet bestemd voor kinderen jonger dan drie jaar" of een pictogram met die strekking (zie ook antwoord 4). Het is de verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers van kinderen deze producten buiten het bereik van kleine kinderen te houden.

6
Kunt u uitleggen waarom een kind van vier jaar niet gevoelig zou zijn voor de negatieve gezondheidseffecten van ftalaten?

7
Bent u bereid om het gebruik van ftalaten in Nederland nu definitief te verbieden, ook voor kinderen boven de drie jaar? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn?

6 en 7
Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Ten eerste kunnen baby's en peuters extra gevoelig zijn voor de mogelijk schadelijke effecten van stoffen zoals ftalaten.

Ten tweede wordt het grootste gezondheidsrisico van ftalaten veroorzaakt door het intensief sabbelen of in de mond nemen van PVC dat deze weekmakers bevat. Door het intensief sabbelen of in de mond nemen kunnen zodanige hoeveelheden migreren en in het menselijk lichaam worden opgenomen dat daardoor mogelijk een gevaar voor de gezondheid van het kind kan ontstaan. Van kinderen ouder dan 3 jaar is het niet de verwachting dat zij intensief sabbelen op PVC of het langdurig in de mond nemen. Daarom acht ik het thans niet noodzakelijk om ook voor oudere kinderen een verbod te regelen.

8
Bent u van mening dat het voorval met de scoubidou-touwtjes erop wijst dat een Nederlands permanent verbod op ftalaten niet afhankelijk gemaakt mag worden van Europese regelgeving, daar het hier gaat om een gevaar voor de volksgezondheid?

8
In Europa is een nieuw voorstel voor een verbod op ftalaten in speelgoed en kinderartikelen in voorbereiding. In dit voorstel worden de huidige eisen verscherpt. Waarschijnlijk zal in de eerste helft van 2005 een beslissing over dit dossier worden genomen. Nederland steunt dit voorstel en tijdens het Nederlands voorzitterschap heeft dit dossier een nieuwe impuls gekregen. Gezien het geringe gezondheidsrisico is het niet nodig vooruit te lopen op dit voorstel.

1) De Limburger, 28 juli jl.; Persbericht milieuministerie van Noordrijn-Westfalen van 28 juli jl., www.munlv.nrw.de


---- --