Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

24-08-2004 Zomerboekingen nog in volle gang De Nederlander heeft in de weken tussen 11 juli en 8 augustus nog enthousiast zijn vakantie geboekt voor deze zomer. De ANVR / TNS NIPO boekingscijfers laten inmiddels, tot en met 8 augustus, dan ook een positief resultaat zien van 1% (vorige meting -1%) voor deze gehele zomer ten opzichte van verleden jaar in dezelfde periode. Hieruit blijkt maar weer dat de Nederlander dit jaar heel laat, soms slechts enkele dagen voor vertrek, zijn weg naar een ANVR reisonderneming heeft gevonden. De tendens verre reizen (+28%) en Turkije (+24%) blijft deze zomer doorzetten.

Boekingen tussen 11 juli en 8 augustus Bij ANVR reisondernemingen boekten in deze periode nog zon 188.500 passagiers een vliegreis naar één van de Europese (zon)bestemmingen en dat ligt 17% hoger dan verleden jaar in deze periode. 31.000 Nederlanders boekten een intercontinentale vakantiereis, wat een stijging betekent van maar liefst 60% in vergelijking met verleden jaar deze vier weken.
10% meer Nederlanders dan vorig jaar besloten op vakantie te gaan per luxe touringcar, 30% meer Nederlanders kozen voor de auto en hetzelfde aantal mensen als verleden jaar koos voor de trein als favoriet vervoermiddel.

Het dit jaar minder populaire Spanje trok in de periode 11 juli 8 augustus toch nog 3% (44.000) meer zonaanbidders per vliegtuig dan vorig jaar, terwijl Turkije zon 26% (54.000) meer boekers kon noteren. Weliswaar gaat het om kleinere aantallen reizigers, maar de overwegend islamitische landen als Egypte (+38%), Tunesië (+68%) en Marokko (+69%) mochten deze 4-weekse periode beduidend meer boekingen plaatsen dan vorig jaar deze periode. Per touringcar zijn het met name Frankrijk (+40%), Groot-Brittannië (+36%), Scandinavië (+31%) en Tsjechië (+145%) die profiteren van de keuze in juli / augustus van de vakantievierende Nederlanders.

Totaalboekingen tot en met 8 augustus Ruim 4,25 miljoen Nederlanders boekten een zomerse pakketreis bij een ANVR touroperator. De meeste Nederlandse reizigers (+4% t.o.v. verleden jaar) kiezen tot en met 8 augustus voor een vliegvakantie (marktaandeel 48%). De auto rijdt met een marktaandeel van 44% vlak achter het vliegtuig aan en vervoert hetzelfde aantal mensen als verleden jaar. Frankrijk blijft het meest populaire autovakantieland met een marktaandeel van 28%, maar levert qua aantal 10% in in vergelijking met verleden jaar. Populair zijn Scandinavië (+37%), Groot-Brittannië (+35%) Oost Europa (+15%) en uiteraard ons eigen land (+2%). Ook treinreizen (marktaandeel vervoermiddel 1%) naar Groot-Brittannië zijn duidelijk in populariteit gestegen (+120%), waardoor het totaal aantal treinpassagiers gelijk is aan dat van verleden jaar.

De belangstelling voor zonovergoten vliegbestemmingen Griekenland (-7%), Portugal (-12%) en Spanje (-15%) trekt iets aan, maar veel zonaanbidders reizen met name naar Turkije (+24%). Ook Egypte (+70%) en Oost Europa (+19%) liggen deze zomer goed bij de Nederlandse ontdekkingreizigers.

Van het reizen naar verre bestemmingen lijken we geen genoeg te krijgen. Tot en met 8 augustus boekten 28% meer Nederlanders een ver, soms vaak exotisch oord. Het Afrikaanse continent (+17%) bijvoorbeeld, waar de reiziger zowel van het wild (in o.a. Kenia +53% en Zuid-Afrika
+6%) als van de prachtige stranden (in o.a. Gambia +73%) kan genieten, of met muziek en strand kan ontspannen in het Caraïbisch Gebied (+35%), of naar het Verre Oosten (+39%) waar de boeiende cultuur en historie een belangrijke rol speelt.
- Omzetgroei in luchtvaart zet door (30-07-2004)