Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Voor 2005 geen bezuinigingen op sport

ATHENE - Volgend jaar wordt niet extra bezuinigd op de sport. Staatssecretaris Ross heeft dat laten weten in Athene op een bijeenkomst met sportbestuurders en topsporters. De stipendiumregeling voor topsporters, waardoor ze onder meer van een inkomen verzekerd zijn, blijft zeker tot 2008 in ongewijzigde vorm bestaan. Vorig jaar werd besloten dat de sport 15 miljoen euro (20 procent) wordt gekort. Er gingen hardnekkige geruchten dat nieuwe bezuinigingen zouden volgen. NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra prees Ross. Ze zei uit eigen ervaring te weten hoe moeilijk het is om de sport buiten de bezuinigingen te houden.

---

Fischer moet Japan verlaten

TOKIO (RTR) - Bobby Fischer moet Japan verlaten. Het ministerie van Justitie in Tokio liet dinsdag weten dat het beroep dat de ex-wereldkampioen schaken tegen dit voornemen had aangetekend, is verworpen. Het is nog niet duidelijk of Fischer op een vliegtuig naar de Verenigde Staten wordt gezet.

De nu 61-jarige Fischer speelde in 1992 een tweekamp tegen Boris Spassky in Joegoslaviƫ, op een moment dat de VS wegens de burgeroorlog een economisch embargo hadden afgekondigd. Hij vertrok na de wedstrijd met 3 miljoen dollar prijzengeld op zak. De schaker riskeert in de Verenigde Staten tien jaar cel en een boete van 250.000 dollar. Na zijn tweekamp liet Fischer zich niet meer zien in zijn vaderland.

De schaker werd medio juli op de luchthaven Narita van Tokio aangehouden, omdat zijn paspoort was verlopen. Hij probeerde van alles om niet te worden uitgewezen. Zo liet hij de VS weten dat hij zijn staatsburgerschap opzegde en kondigde hij een huwelijk aan met een Japanse vrouw. Voor dat laatste had hij echter een geldig paspoort nodig.
Waar Robert James Fischer nu terechtkomt, is niet duidelijk. De Japanse wet schrijft voor, dat iemand die wordt uitgewezen op het vliegtuig naar het land van herkomst wordt gezet. De autoriteiten in Tokio verstrekten echter geen nadere details.