Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 24 augustus 2004

Fietsersbond: Neem fietsenstalling op in OV-studentenkaart

De Fietsersbond heeft staatssecretaris Rutte van Onderwijs gevraagd een extra keuzemodule in de OV-studentenkaart op te nemen. Studenten zouden moeten kunnen kiezen voor een abonnement op de bewaakte NS-fietsenstalling in ruil voor het gebruik van het stedelijk openbaar vervoer. "Studenten stappen zo weer vaker op de fiets, bewegen meer, het ministerie is goedkoper uit en de stallingen kunnen beter geëxploiteerd worden", aldus Bernhard Ensink, directeur van de Fietsersbond. "Daarnaast is het een handreiking aan fietsende studenten die zich nu af en toe een 'dief van eigen portemonnee' voelen".

Sinds de invoering van de OV-studentenkaart in 1991 is het fietsgebruik van studenten enorm gedaald. In november 1990 vervoerde nog 43,6 procent van alle studenten zich per fiets of bromfiets, in november 1991 was dat gedaald tot 32,9 procent. Het gebruik van het openbaar vervoer door studenten steeg in die periode van 20,7 naar 39 procent. In studentensteden zitten bus, tram en metro overvol, met name in de spits en op de trajecten van station naar universiteit of hogeschool. Juist voor deze korte afstanden was de fiets vroeger een gezond, handig en snel vervoermiddel voor studenten.

De Fietsersbond verwacht dat de totaalkosten voor de OV-studentenkaart dalen door invoering van deze extra keuzemodule. Een ritje met het stedelijk openbaar vervoer kost minimaal 1,70 euro (rit van twee strippen heen en twee strippen terug). Een kaartje voor de dagstalling van NS kost
1,10 euro, een jaarabonnement 84 euro. Als er veel studenten overstappen, wordt het totaalbedrag dat het ministerie aan de OV-studentenkaart kwijt is, dus lager. Juist nu er weer bezuinigd moet worden, is het aanbieden van een goedkoper alternatief een aantrekkelijke optie.

Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is voor een stimulans van het duurzame en gezonde vervoermiddel fiets. "Het is een goed initiatief om fietsenstallingen in het OV-pakket op te nemen. Dit moet echter niet leiden tot een bezuiniging op de OV-studentenkaart of ander studentenbudget," aldus LSVb-voorzitter Kim Toering.
---



Ingezonden persbericht