Gemeente Barendrecht

Rolstoel voor gehandicapte sporters na sponsortocht

Elf fietsers bereiken Louny na 1050 km

De elf fietsers die zaterdagochtend 14 augustus op de fiets vertokken naar Louny, hebben op vrij-dagmiddag 20 augustus om 17.00 uur het eindpunt bereikt. Na zes dagen fietsen, met gemiddeld zes uur op de fiets, werd de groep opgewacht door een politieauto en naar het gemeentehuis van Louny gedelegeerd. De fietsers hebben met deze tocht geld ingezameld voor de aanschaf van een sportrol-stoel voor gehandicapte sporters in Louny. ,,De tocht naar Louny heeft ook een symbolische beteke-nis,'' legt voorzitter Arie Kooyman van de stichting uit. ,,We overbruggen de afstand tussen Nederland en Tsjechië niet alleen met deze fietstocht, maar ook door allerlei contacten te leggen tussen diverse verenigingen en instellingen uit beide gemeenten.''

Dit keer deden twee prominente inwoners uit beide plaatsen mee: Jan Kerner, burgemeester van Louny, en Kees Silvis, wethouder te Barendrecht. Als hardloper heeft de wethouder al heel wat sportieve kilometers achter de rug. Zo loopt hij marathons en is hij ook geen onbekende bij de Roparun. Maar met fietsen had hij - op 1000 km voorbereiding na - nog geen ervaring. Desondanks spreekt Kees Silvis over een prachtige, geslaagde tocht.

Mooie route en hobbelige weggetjes
Kees Silvis vertelt: ,,We wilden uiteraard een aantrekkelijke route rijden. En dat is zeker gelukt. We zijn door mooie gebieden getrokken: het gebied van Maas en Waal, rond Munster en de rivier de Weser liggen in prachtige natuurgebieden. Daar was het heerlijk fietsen op goede asfaltpaden. Maar we teisterden daarnaast ook paden die niet van een asfaltlaag voorzien zijn. Vele inritten naar woningen, winkels en dergelijke zorgden voor een hobbelig parcours. In het oosten van Duitsland ontbraken de fietspaden veelal en moest er op de provinciale wegen gefietst worden. In de nabijheid van steden als Jena, Zeitz en Chemnitz was dit niet prettig. De wegen zijn daar behoorlijk druk en de weg kent geen vluchtstrook.

City Garden
Tijdens mijn verblijf in Louny heb ik onder andere het City Garden- project bezocht. Op een oud militair terrein wordt een compleet nieuwe wijk opgezet. Het bouwrijp maken van de grond is inmiddels gestart. En het informatiecentrum - naar het voorbeeld van ons informatiecentrum in Carnisselande - is klaar!"

Activiteiten van de stedenband
De stedenband is een activiteit van particuliere organisaties. In de stichtingen zijn vertegenwoordigd: sport-verenigingen, onderwijs, culturele organisaties, beroepsgroepen en so

Marcel van Beusekom
Bureau Communicatie Gemeente Barendrecht
tel: 0180 - 698 246
mob: 06 - 52 35 06 25
fax: 0180 - 698 399
email: m.van.beusekom@barendrecht.nl