Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Rijswijk, 24 augustus 2004

CBR werkt mee aan AD Rijtest

Rijtest Algemeen Dagblad: Kijken, kijken, kijken!

Echte gevaren leverde de rijtest dit jaar niet op, maar ruimte voor verbetering is er genoeg . Dat meldde het Algemeen Dagblad afgelopen zaterdag in een verslag van een rij-advies bij 35 lezers. De bestuurders kijken slecht en rijden te hard op gevaarlijke kruispunten af.

Het CBR, dat twee examinatoren leverde voor het rij-advies, is enigszins bezorgd over de rijprestaties. De praktijkvaardigheden zijn gelukkig iets gunstiger dan de theoriekennis, maar de resultaten onderstrepen de noodzaak van een periodieke toets voor alle rijbewijsbezitters.

Voorrang

Van de 35 deelnemers aan de AD Rijtest slaagde niemand voor de theorietest. Gemiddeld werden zes van de twintig vragen fout beantwoord, vier meer dan de toegestane twee. Meer dan de helft van de deelnemers verleende een bromfietser van rechts geen voorrang, wisten niet dat een horizontaal blauw bord met een witte pijl een eenrichtingsweg aanduidt en wilde een bus buiten de bebouwde kom, die bij een bushalte wegreed, voor laten gaan.

Tijdens de rijtest werd de dode hoek bij het afslaan en inhaalmanoeuvres nauwelijks gecontroleerd en naderden de meeste een kruispunt met te hoge snelheid.

Verwateren

Het CBR pleit al jaren voor een vrijwillige periodieke toets eens in de tien jaar van de theoriekennis en de rijvaardigheid. Naar verwachting kan het aantal ongelukken, bijna-ongelukken en gevaarlijke situaties daarmee ingrijpend worden verlaagd. Het doel van het rij-advies is zeker niet het afstraffen van de bestuurder, maar het geven van advies om de verkeersveiligheid te waarborgen. Bij ervaren bestuurders ontstaan routinefouten die tot soms levensgevaarlijke situaties kunnen leiden. Daarnaast verwatert de kennis van de verkeersregels en veranderen regels waar veel verkeersdeelnemers niet van op de hoogte blijken te zijn.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

Véronique van Ooijen, PR-adviseur afdeling In-en Externe Betrekkingen, telefoon (070) 39 88 168.