Gemeente Ede

nummer 167 / Ede, 24 augustus 2004

Ondergrondse afvalinzameling in Kernhem onderzocht

De gemeente Ede heeft de afvalinzameling in de wijk Kernhem laten onderzoeken. In Kernhem worden restafval en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) bij wijze van proef door middel van ondergrondse verzamelcontainers gescheiden ingezameld. Onlangs zijn de resultaten van deze proef en het onderzoek bekend geworden. Over het algemeen zijn Kernhembewoners tevreden over de wijze van afvalinzameling. Het afval wordt echter onvoldoende gescheiden, waardoor de verwerkingskosten hoog zijn.

Het GFT-afval blijkt regelmatig zó vervuild, dat het niet gecomposteerd kan worden en tegen hoge kosten verbrand moet worden. Voor het inmiddels gerealiseerde deel van Kernhem komt dat neer op een jaarlijkse extra kostenpost van EUR 30.000,-. GFT-afval moet voor minimaal 95% uit composteerbare materialen bestaan, want anders accepteert het composteerbedrijf het GFT-afval niet. Ook zit er bij het restafval veel glas, oud-papier en GFT-afval, dat daardoor niet gescheiden kan worden verwerkt.
Uit het onderzoek blijkt dat sommige ondergrondse containers zeer snel vol raken en andere nauwelijks gebruikt worden. Ieder inzamelpunt met een GFT- en een restafvalcontainer is echter berekend op een zelfde aantal huishoudens.
De gemeente Ede bekijkt op grond van de onderzoeken in de komende tijd welke maatregelen zij in Kernhem moet nemen. Ook trekt de gemeente op termijn conclusies over de wijze van afvalinzameling in toekomstige nieuwe wijken.

---