Gemeente Apeldoorn

Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen is economisch sterk maar heeft te weinig smoel

Onderzoek wijst uit

De regio Stedendriehoek (gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Voorst, Brummen en Gorssel) zou zeker niet misstaan in de groep van 13 door het ministerie van Economische Zaken (EZ) aangewezen economische kerngebieden. Sterker nog: een relatief groot aantal aangewezen gebieden heeft duidelijk minder economische potentie. Dit blijkt uit een door het bureau Louter opgestelde economische analyse. Wel vindt het bureau dat het gebied te weinig smoel heeft. De regio Stedendriehoek heeft de analyse aangeboden aan de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer. Definitieve besluitvorming over de aanwijzing tot economisch kerngebied staat gepland voor dit najaar. Het regiobestuur rekent er op dat ook de Stedendriehoek als economisch kerngebied wordt aangewezen.

De economische analyse van het bureau Louter strekt zich uit over 14 niet-randstedelijke regios. Tien van deze regios worden door het rijk reeds aangemerkt als economisch kerngebied te weten de regios Groningen/Assen, Twente, Arnhem/Nijmegen,
Wageningen/Ede/Rhenen/Veenendaal (WERV), West-Brabant, de Zeeuwse steden Middelburg, Vlissingen en Terneuzen, Zuid- Limburg, Venlo, Tilburg en Oost-Brabant. Naast de regio Stedendriehoek zijn door het bureau Louter ook Zwolle/Kampen, Leeuwarden en Emmen bij de analyse betrokken. De Randstad is niet meegenomen in het onderzoek.

Stuwende werkgelegenheid

De belangrijkste inhoudelijke reden om de titel Economisch Kerngebied te verkrijgen is het aandeel stuwende werkgelegenheid in een regio. Dat is de werkgelegenheid die een forse multiplier betekent en volgens het ministerie van Economische Zaken ook belangrijk is om de concurrentiepositie van Nederland te verbeteren. De regio Stedendriehoek komt als vijfde van de veertien uit de bus wat betreft de stuwende werkgelegenheid, na regios als Oost Brabant en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, maar voor door EZ aangewezen regios als Groningen/Assen, Zeeland, Limburg of West-Brabant. Uit de analyse blijkt verder dat er veel hoogopgeleiden wonen en werken in de regio Stedendriehoek. De regio scoort op dit punt bijvoorbeeld beter dan de universiteitsregios Twente en Werv (Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal). Kijkend naar de ontwikkeling van het aantal arbeidsplaats over de afgelopen twintig scoort de regio Stedendriehoek een vierde plaats. Kijkend naar de toekomst wordt eveneens een stevige groei verwacht.

Eindconclusie van de analyse is dat de regio Stedendriehoek zeker niet misstaat in de groep van door ministerie van Economische Zaken geselecteerde de economische kerngebieden. De regio scoort op heel veel criteria redelijk tot goed en maar op weinig criteria extreem goed of slecht. Volgens bureau Louter liggen er kansen op het terrein van de kennisintensieve dienstverlening.

Voor het laatst bijgewerkt op: 24-aug-2004 02:44