FNV

voorjaarsoverleg

Alle vakbonden bundelen krachten tegen kabinet Balkenende

'Nederland verdient beter'. Onder dat motto voeren de drie vakcentrales FNV, CNV en MHP komende maanden actie tegen het kabinet Balkenende. Op dinsdag 24 augustus maakten ze hun plannen bekend en openden ze een aparte website: www.nederlandverdientbeter.nl.

Voorlopig hoogtepunt wordt een grote demonstratie op zaterdag 2 oktober op het Museumplein in Amsterdam.

Verder staan actiebijeenkomsten en stakingen op het programma, onder andere op maandag 20 september in Rotterdam aan de vooravond van Prinsjesdag. En `troonrede-bijeenkomsten' in bedrijven op Prinsjesdag zelf.

Zo gaat de Nederlandse vakbeweging de druk op politiek Den Haag opvoeren. Dat maakten de vakcentrale-voorzitters Lodewijk de Waal (FNV), Doekle Terpstra (CNV) en Ad Verhoeven (MHP) bekend op een gezamenlijke persconferentie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Onder het motto `Nederland verdient beter' halen FNV, CNV en MHP alles uit de kast om komend najaar grote groepen uit de Nederlandse samenleving te mobiliseren tegen het kabinetsbeleid.

Daarnaast zijn de acties bedoeld om werknemers voor te bereiden op een naar verwachting roerig CAO-seizoen. Dat gaat begin 20 05vanstart. Dan immers zullen bonden aan de onderhandelingstafel proberen de schade te herstellen die het kabinet aanricht aan vooral het prepensioen, maar ook aan het sociale stelsel, de gezondheidszorg en de kenniseconomie.

In het actiemateriaal worden met name premier Balkende en de ministers Zalm, De Geus en Brinkhorst op de hak genomen. Zij worden gezien als de voornaamste representanten en uitvoerders van het door de vakbeweging verfoeide bezuinigingsbeleid.

FNV en CNV hebben voor de demonstratie op 2 oktober een contract met de Nederlandse Spoorwegen gesloten. Alle leden van deze vakcentrales ontvangen thuis een gratis retourtje Amsterdam.

Afhankelijk van de reisroute staat hierop aangegeven op welk station in Amsterdam mensen moeten uitstappen. In verband met de aanleg van de Noord-Zuid-lijn kan het Centraal Station de verwachte hoeveelheid demonstranten anders niet goed verwerken.

De vakcentrale MHP zorgt voor eigen vervoer van haar leden.

De demonstratie op het Museumplein begint om 12.00 uur en is om ongeveer 14.00 uur afgelopen.

24 augustus 2004