Ingezonden persbericht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN
PROVINCIALE MILIEUFEDERATIES EN
STIChting natuur en milieu

Utrecht, 24 augustus 2004

Oproep aan leden van gemeenteraden en provinciale staten

Alertheid op handhaving milieuregels gevraagd

Stichting Natuur en Milieu en provinciale milieufederaties roepen alle gemeenteraadsleden en leden van Provinciale Staten op om alert te zijn op de handhaving van de milieuregels. In de folder 'Bovenop handhaving' wijzen de milieuorganisaties de volksvertegenwoordigers erop dat gemeenten en provincies hun handhaving per 1 januari op orde moeten hebben. De raadsleden en de statenleden hebben de taak daarop toe te zien en zonodig in actie te komen. Om hen daarbij te helpen hebben de milieuorganisaties praktische informatie en tips op hun website gezet.

Gemeenten en provincies moeten ervoor zorgen dat milieuregels worden nageleefd. Van het café op de hoek tot de grote chemiemultinational op het industrieterrein. Ambtenaren en bestuurders van gemeenten, provincies en het milieuministerie (VROM) werken momenteel aan verbetering van de handhaving. Daarvoor zijn landelijke criteria opgesteld. Per 1 januari 2005 moeten alle gemeenten en provincies hun handhaving voor elkaar hebben. Als niet wordt voldaan aan de criteria, dan kan de provincie dan wel de minister van VROM ingrijpen. Gemeenteraden en provinciale staten hebben de taak om de effectiviteit van de handhaving te controleren en de kwaliteit van de handhaving te bewaken. Het is zaak dat de raads- en statenleden hier nu al extra aandacht aan geven, en ook na 1 januari op het vinkentouw blijven zitten.

Op de eerste plaats is het belangrijk dat de raads- en de statenleden bewerkstelligen dat hun gemeente/provincie een goede analyse maakt van de milieuproblemen en de effecten voor milieu en gezondheid van niet handhaven van de milieuregels. Dan kunnen zij sturing geven aan de gewenste verbetering van de handhaving. Voorts is het essentieel dat de raads- en statenleden een goed oor hebben voor informatie van burgers over schade of overlast door bedrijven, luchtvervuiling door druk verkeer enzovoorts.

Het komende najaar zullen de milieuorganisaties nagaan wat de raadsleden en de statenleden ondernemen om ervoor te zorgen dat de handhaving van de milieuregels in hun gemeente/provincie tiptop in orde is.