HANS MAK INSTITUUT

Kwaliteitsbeleid dialysezorg in gevaar

Ziekenhuizen en verzekeraars in brief aan minister


Het kwaliteitsbeleid voor de dialysezorg in Nederland komt in gevaar door het uitblijven van de daarvoor benodigde financiering. Om dat gevaar te keren moet de minister van VWS snel maatregelen treffen. Dat schrijven de directeuren van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Vereniging Academische Ziekenhuizen (VAZ) en het Hans Mak Instituut in een gezamenlijke brief aan minister Hoogervorst.

De problemen zijn ontstaan omdat VWS heeft laten weten de subsidie aan de Stichting RENINE af te bouwen en omdat de toegezegde financiering voor het Hans Mak Instituut ernstig stagneert. Daardoor dreigt opheffing van de Stichting RENINE en komt ook het voortbestaan van het Hans Mak Instituut in gevaar.

De in 1986 mede op verzoek van de overheid opgerichte Stichting RENINE, is verantwoordelijk voor de database waarin de gegevens worden verzameld die noodzakelijk zijn voor de kwaliteit en (regionale) planning van dialyses en niertransplantaties.
Het Hans Mak Instituut is opgericht voor de uitvoering en monitoring van het kwaliteitsbeleid in de ruim 50 dialysecentra in Nederland. Het kwaliteitsbeleid op het terrein van dialyse is één van de koplopers in de curatieve gezondheidszorg.

Oplossingen
ZN, NVZ en VAZ laten de minister weten dat voortzetting van dit kwaliteitsbeleid niet mogelijk is zonder voortzetting van RENINE, geïntegreerd binnen het kwaliteitssysteem dat door het Hans Mak Instituut wordt beheerd. Daarom doen zij een dringend beroep op de minister om maatregelen te nemen.

Als eerste mogelijkheid noemen zij subsidiëring. Een tweede, betere, mogelijkheid is dat de dialyse-instellingen voor dialyse een extra bedrag in hun budget krijgen, speciaal voor het kwaliteitsbeleid. Zolang financiering op een andere wijze niet mogelijk is moet de minister het College Tarieven Gezondheidszorg verzoeken daarvoor een beleidsregel te ontwerpen.

Noot voor de redactie,