Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 24 augustus 2004


Vragen van het lid Fierens (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken


over het toezicht gemeentefinanciën


* Hebt u kennisgenomen van recente publicaties waarin melding wordt gemaakt van het voornemen van de provincie Noord-Brabant om het financieel toezicht op gemeenten bij wijze van pilot drastisch te verminderen?


* Klopt het dat deze pilot een aantal jaren zal duren en dat deze uw instemming heeft?


* Indien u instemt, hoe ziet u deze pilot dan in relatie tot de steeds grotere financiële problemen waar gemeenten mee te maken krijgen?


* Hoe verhoudt het verminderen van het toezicht zich met het gegeven dat uw ministerie vorig jaar het toen geldende minimumbeleidskader heeft aangescherpt door daar ook de meerjarenbegroting bij te betrekken?


* Wat zijn de randvoorwaarden die aan deze Brabantse pilot zijn gesteld? Kan deze voortijdig worden afgebroken? Wanneer is de pilot wel/niet geslaagd? Kunnen andere dan Brabantse gemeenten ook een beroep doen op een eventueel met de pilot samenhangend minder streng beleidskader? Kunt u uw antwoorden toelichten?


* Hoe verhoudt de geciteerde opmerking van de directeur Bestuurlijke en Financiële Organisatie van uw ministerie zich (met betrekking tot financieel toezicht: je zou zelfs kunnen spreken van een hype ) tot eerdere uitspraken van zijn directeur-generaal dat het (financiële) toezicht nog wel een tikje strenger kan?


Binnenlands Bestuur d.d. 9 juli 2004 en 23 juli 2004.