Gemeente Driebergen

Overeenkomst reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht Oost ondertekend

Op 11 augustus heeft burgemeester Bloemen van Driebergen-Rijsenburg de bestuursovereenkomst Reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht Oost ondertekend. Dit plan is een uitvloeisel van de Reconstructiewet Concentratiegebieden. Deze wet heeft de regering opgesteld naar aanleiding van de varkenspestuitbraak in 1997. De wet biedt de mogelijkheid om de verschillende problemen op het gebied van veterinaire kwetsbaarheid, landschap, natuur, milieu en ruimtelijke kwaliteit integraal aan te pakken.

Driebergen-Rijsenburg maakt deel uit van het Reconstructiegebied Gelderse Vallei/Utrecht Oost GVUO). Het Reconstructieplan voor dit gebied is gemaakt door de Reconstructiecommissie in opdracht van de provincies Utrecht en Gelderland.

De uitvoering van het Reconstructieplan levert voor Driebergen-Rijsenburg een aantal beleidsthemas op. Zo worden er onder andere maatregelen genoemd met betrekking tot het inplannen van een ecologische verbindingszone, het bestrijden van verdroging en uitbreidingsmogelijkheden voor intensieve veehouderij in de zogenaamde extensivering- of verwevingsgebieden. Eventuele uitwerkingen van deze onderwerpen zijn meegenomen bij de totstandkoming van het ontwerp-Bestemmingsplan Buitengebied.

In de Reconstructiewet is de verplichting opgenomen om een bestuursovereenkomst te sluiten tussen de overheden in het Reconstructiegebied. Deze intentieovereenkomst regelt onder meer het overleg tussen partijen over aanwijzing van de gebieden waar de Reconstructiewet van toepassing is en de daartoe te nemen planologische maatregelen. De overeenkomst verplicht de partijen teven om afspraken te maken over de uitvoering van het Reconstructieplan. Voor Driebergen-Rijsenburg is geen sprake van een (planologisch of financieel) risico ten opzichte van de huidige situatie.
---

Gemeente Driebergen-Rijsenburg