AEGON Nieuwe leerstoel richt zich op fiscale aspecten oudedagsvoorzieningen

Nieuwe leerstoel richt zich op fiscale aspecten oudedagsvoorzieningen Herman Kappelle is aan de Vrije Universiteit Amsterdam benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht. Vanaf 1 september 2004 zal hij de nieuwe, op initiatief van AEGON Nederland* ingestelde, bijzondere Leerstoel Fiscaal Pensioenrecht bekleden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid.

Kappelle gaat onderzoek doen naar de fiscale behandeling van pensioenen en andere oudedagsvoorzieningen, zoals lijfrente en deeltijdpensioen. Daarnaast zal hij de fiscale gevolgen onderzoeken van actuele maatschappelijke ontwikkelingen als deeltijdpensioen, levensloopregeling of doorwerken tot 65 jaar en langer.

Concrete vragen die in zijn onderzoek centraal staan, zijn:
* Wat zijn de maatschappelijke trends in de behandeling van pensioenen door de fiscus?

* Welke fiscale belemmeringen zijn er voor grensoverschrijdende pensioenopbouw binnen de EU? - Hoe kunnen deze belemmeringen worden verminderd?

* Met welke fiscale aspecten krijgen Nederlanders te maken bij het (deels) opbouwen van hun pensioen in andere Europese landen?
* Hoe worden pensioenen behandeld in de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Wet op de loonbelasting 1964?

* Hoe kunnen civieljuridische (bijv. Pensioen- en Spaarfondsenwet) en fiscaaljuridische (bijv. Wet op de loonbelasting) aspecten op elkaar worden afgestemd?

Herman Kappelle (1958) werkt sinds 1984 in het
levensverzekeringsbedrijf. Hij studeerde van 1977 tot 1983 Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht en van 1986 tot 1990 Fiscaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1984 tot 1992 was hij werkzaam op de afdeling Fiscaal Juridisch Advies van Equity & Law Levensverzekeringen (thans AXA Leven N.V.) te Den Haag. Van 1992 tot 1995 werkte hij bij de fiscale sectie pensioenen en levensverzekeringen van Coopers & Lybrand (thans PricewaterhouseCoopers) te Amsterdam. Sinds 1995 is hij werkzaam bij AEGON Levensverzekering N.V., eerst als hoofd en sinds 1 maart 2000 als directeur van AEGON Adfis, Adviesgroep juridische en fiscale zaken. Op 8 maart 2000 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam bij Prof. dr. J.W. Zwemmer op een proefschrift getiteld Levensverzekering en fiscaal overgangsrecht.

Daarnaast is Herman Kappelle voorzitter van de Technische Commissie Fiscaliteit van het Verbond van Verzekeraars. Tevens is hij lid van de Adviescommissie fiscale behandeling pensioenen, namens de werkgevers lid van de Dispensatiecommissie Pensioenen CAO voor het verzekeringsbedrijf en lid van de Raad van Advies van het Erasmus Instituut voor Financial Planning. Ook is hij redactielid van het Tijdschrift voor Pensioenvraagstukken, van Pensioen & Praktijk en van de Elsevier Pensioenalmanak. Daarnaast is hij vaste medewerker van Fiscaal Weekblad FED en van PensioenJurisprudentie.