Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Pinda's en pindakaas verminderen kans op galstenen aanzienlijk.

Amsterdam, augustus 2004. Uit onderzoek van de Harvard School of Public Health blijkt dat mensen die vijf of meer keer per week een handje (ongeveer 30 gram) pinda's of andere noten eten (± 160 calorieën per portie) 25% minder risico lopen op een cholecystectomie, ofwel verwijdering van de galblaas. Wie vijf of meer keer per week een halve portie pindakaas (één eetlepel, ongeveer 95 calorieën) eet, loopt 15% minder risico. Dit belangrijke onderzoek is gepubliceerd in het julinummer 2004 van het American Journal of Clinical Nutrition. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat een dagelijkse, kleine portie pinda's en pindakaas ook de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verkleint.

Galstenen zijn in de Westerse landen een veelvoorkomend probleem. In Nederland heeft 10% van de bevolking last van galstenen, per jaar worden er 15.000 galblaasoperaties uitgevoerd. Naar schatting 80% van de galstenen zijn cholesterolstenen. Galstenen worden in verband gebracht met een hoog triglyceridegehalte en een laag gehalte aan 'goed' HDL-cholesterol, allebei ook risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De bevindingen van de onderzoekers wijzen op een 'drempeleffect': alleen bij vrouwen die vrijwel dagelijks pinda's, noten of pindakaas aten, werd een significante verlaging van het risico op cholecystectomie waargenomen. Ondanks de calorieën in pinda's, pindakaas en andere noten, leidt dit niet tot een stijging van de body mass index, de vrouwen die meer noten aten wogen over het algemeen minder zo blijkt uit dit en ander onderzoek. Dit duidt erop dat de energie uit de noten wordt gecompenseerd door verminderde energie-inname uit andere voeding of door meer beweging.

Voedingsvezel, magnesium en fytosterolen

Het onderzoek stelt dat, behalve de gezondheidsvoordelen van enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren in pinda's en noten, ook andere bio-actieve stoffen een rol zouden kunnen spelen. Pinda's en noten zijn rijk aan magnesium en voedingsvezel, die mogelijk het risico van galstenen helpen verlagen. Een handje pinda's bevat ongeveer 2,1 gram vezels. Verder bevatten pinda's en noten fytosterolen, die het cholesterolgehalte in het bloed en dus ook de kans op galstenen helpen verlagen.

Voor nadere informatie over de gezondheidsaspecten van pinda's kunt u terecht op onze website: www.pinda-info.nl


---

Noot voor de redactie /