Ingezonden persbericht


Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht

Voorstel tot opheffing AWBZ

Mensen met verstandelijke beperkingen raken recht op zorg kwijt

Het College van Zorgverzekeringen gaat nog een stap verder dan het Kabinet ten aanzien van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het Kabinet wil onderdelen van de AWBZ overhevelen naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Als de plannen doorgaan verdwijnt het recht op belangrijke zorgonderdelen voor mensen met verstandelijke beperkingen, in het bijzonder ondersteunende en activerende begeleiding.

Op 26 augustus heeft het College voor Zorgverzekeringen een rapport uitgebracht over de Toekomst van de AWBZ . Kern van het rapport is opheffing van de AWBZ.


· Het restant van AWBZ dat met cure te maken heeft, gaat naar de nieuwe Zorgverzekeringswet (ZVW), de rest gaat naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), dus naast huishoudelijke verzorging en ondersteunende en activerende begeleiding ook persoonlijke verzorging en licht verblijf .


· Er komt nader onderzoek naar voorwaarden voor het onderbrengen van zwaar verblijf in de nieuwe Zorgverzekeringswet (risico, verevening enz.)

CVZ neemt als uitgangspunt de plannen van het kabinet, waarmee er een drieslag komt (ZVW, AWBZ en WMO). CVZ reageert op die drieslag en nauwelijks op de onderbouwing.

Opmerkelijke uitspraken

CVZ doet een aantal opmerkelijke uitspraken, bijvoorbeeld over de oorzaken van de gestegen kosten, die zou liggen in de modernisering van de AWBZ en een te ruim stelsel van aanspraken. CVZ herhaalt het standpunt van het kabinet dat ingrepen in AWBZ noodzakelijk zijn om redenen van beheersbaarheid, en zet vervolgens moeiteloos de stap naar opheffing van de AWBZ.

De onverzekerbare risico s in de oorspronkelijke bedoeling van de AWBZ (intensieve chronische en continue zorg die grote financiële risico s met zich meebrengt) moeten nu in de nieuwe Zorgverzekeringswet verzekerbaar worden. Bij de verzekerbaarheid van deze risico s in een commercieel zorgverzekeringsstelsel zijn vele vragen te stellen. Ook de scheiding tussen basispakket (acceptatieplicht) en aanvullende verzekering (geen acceptatieplicht) heeft gevolgen voor mensen met langdurige en ernstige beperkingen!

CVZ onderscheidt ook zwaar verblijf (dagelijkse specialistische behandeling met daaraan verbonden verpleging en verzorging) en licht verblijf . Dat is de rest die naar de WMO kan. Deze opvattingen van CVZ staan haaks op ontwikkelingen, zoals vermaatschappelijking en keuzevrijheid, en betekenen een vernietiging van zorgvernieuwing.

Commentaar FvO

De Federatie van Ouderverenigingen maakt ernstig bezwaar tegen de strekking van dit rapport, waarmee de positie van mensen met verstandelijke beperkingen verder wordt ondermijnd. De FvO acht het noodzakelijk een maatschappelijk debat te voeren over welke zorg we rekenen tot de collectieve verantwoordelijkheid. De FvO eist dat het kabinet helderheid verschaft over het eindplaatje van alle voorgenomen veranderingen voor mensen met verstandelijke beperkingen, voordat stapsgewijs de ondermijning van de fundamenten van het bestaan worden ingevoerd.

________

Noot voor de redactie,