Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE


24 augustus 2004


Nunspeet - hardrijders op de bon.


Mede naar aanleiding van klachten van bewoners aan de Eperweg, heeft de politie Nunspeet vorige week op een gedeelte van de Eperweg (gelegen tussen de Laan/Spoorlaan en F.A. Molijnlaan) een tweetal snelheidscontroles gehouden.
Beide controles waren met name gericht op de notoire hardrijders op deze 50 km-weg.
Tijdens de eerste controle werd de snelheid van 46 auto's gemeten. Hierbij werd
1 overtreding geconstateerd; de bestuurder reed 80 km per uur. Bij de tweede controle werd de snelheid van een 15-tal auto's gemeten; hierbij werden 4 overtredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km per uur.
De politie zal de komende tijd op dit traject extra aandacht schenken aan de snelheid van auto's, motoren en bromfietsen.


Harderwijk - inbraak bedrijf.

In het afgelopen weekend (20/23-08) werden er vanaf een bedrijfsterrein aan de Fahrenheitstraat plm. 750 aluminium profielen ontvreemd met een verkoopwaarde van
E 60.000- . Op het terrein werden tevens goederen aangetroffen van een inbraak in een naburig bedrijf, gepleegd op 18 augustus j.l. Bij die diefstal werd ook een vrachtauto meegenomen, waarmee mogelijk de aluminiumprofielen zijn vervoerd. De politie heeft de diefstallen in onderzoek.


Harderwijk - controle op overlast jeugd.

Nav klachten over overlast van jeugd, ging de politie op maandag (23-08) rond 21.40 poolshoogte nemen op het schoolplein aan de Frankenskamp. Een groepje jongeren werd aangetroffen met kratten bier. Om hun heen lagen kapot gegooide bierflesjes.
De politie heeft de kratten bier in beslag genomen en de jongelui alle rommel op het schoolplein laten opruimen. Vervolgens werd hen opgedragen te vertrekken ivm eerdergenoemde overlast. Even later werd dezelfde groep wéér aangetroffen bij de school.
Het grootste deel van de groep vertrok bij het zien van de politie, maar twee Harderwijkers van resp. 16 en 20 jaar bleven zitten; Zij werden meegenomen naar het bureau waar een proces-verbaal werd opgemaakt. Ook tegen de jongelui die bij de tweede controle wegliepen en waarvan de namen bij de politie bekend zijn, wordt een proces-verbaal opgemaakt..
De verdachten worden doorverwezen naar het preventieproject LINK, waar een passende maatregel zal worden opgelegd.


Nunspeet - diefstal en vernielingen school.

In het afgelopen weekend (20/23-08) werd er ingebroken in een school aan Winkelweg.
De daders kwamen binnen door het vernielen van een ruit van het magazijn.
Vervolgens werd er binnen een behoorlijke ravage aangericht. Op meerdere deuren, muren en ramen zijn verschillende teksten geschreven. In één lokaal moesten zelfs de plafondplaten er aan geloven. Verder werden er lesmateriaal op de grond gesmeten , de inktvulling van meerdere vulpennen op de vloer gesprenkeld en werden er voorwerpen op het schoolbord en een tafel geplakt. Ontvreemd werd een radio/cd-speler. De hoogte van het schadebedrag is nog niet bekend. De politie is een onderzoek gestart en vraagt getuigen en tips over deze vernielingen.


Nunspeet - poging diefstal uit bedrijven.

Op dinsdag (24-08) vond er rond 04.45 uur een diefstal plaats uit een slijterij aan de
Harderwijkerweg. De dader verwijderde een gedeelte van een hek aan de achterzijde van het pand en liep het pand naast de slijterij binnen via de (mogelijk) niet afgesloten deur. Hij liep naar een opslagruimte boven en maakte met behulp van vermoedelijk skistokken een groot gat in de muur naar de slijterij. Via de ruimte boven het plafond kroop de dader door tot boven de etalageruimte, verwijderde de plafondplaten en liet een meegenomen ladder naar beneden zakken. Er werden ruim 100 flessen Vieux uit de winkel overgebracht naar de zolder en daar ook achtergelaten omdat de dader vermoedelijk werd gestoord. Uit het aangrenzend pand wordt een kassalade met inhoud vermist.


Vaassen - diefstal borstelbak uit wasstraat.

Op zondag (22-08) werd rond 22.10 uur uit een wasstraat aan de Laan van Fasna een
roestvrij stalen borstelbak ontvreemd. De dader heeft de borstelbak keurig losgeschroefd en vervolgens meegenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.


Epe - fietsenverkoopdag.

Op zaterdag 28 augustus 2004 is er weer een fietsenverkoopdag in het politiebureau aan de Heerderweg 24 te Epe. Van 10.00 tot 10.30 uur is het fietsen kijken en van
10.30 - 11.00 uur volgt dan de verkoop van fietsen aan gedupeerden. Mensen dienen wel hun bewijs van aangifte van de diefstal fiets mee te nemen.
De politie doet een vriendelijk verzoek aan de bezoekers: als u uw auto parkeert bij het politiebureau, dan graag buiten het hek.


PUTTEN - Politie controleert vervoer naar scholen
De politie in de gemeente Putten houdt op dit moment een actie die de veiligheid van kleine kinderen in auto's ten goede komt. Door foldermateriaal uit te delen brengen de agenten de juiste regels onder de aandacht. Na een periode van voorlichting en waarschuwing zullen te zijner tijd aan overtreders bekeuringen worden uitgedeeld.


Rond het einde van het schoolseizoen 2003 - 2004 viel het de agenten van het Team Putten op, dat er relatief veel (kleine) kinderen met de auto naar- en van de basisscholen werden gehaald. Veelal werd tijdens dit vervoer geen gebruik gemaakt van een geschikt en goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel of de autogordel. Nu de scholen weer beginnen wil de politie Putten deze onveilige en gevaarlijke situaties verminderen en de eventuele ernstige gevolgen bij ongelukken voorkomen. Volgens een plan worden alle basisscholen bezocht op het moment dat de kinderen worden gebracht of gehaald. De betreffende ouders krijgen een folder van de Verenigde Verkeers VeiligheidsOrganisatie 3VO overhandigd. Hierin staan wetenswaardigheden en tips. Maar ook de juiste regelgeving mbt kinderzitjes, draagplicht van de autogordels.
Enkele scholen zijn al bezocht en de eerste reacties van de ouders zijn zeer positief. Ook werken scholen mee door het onderwerp te vermelden in de schoolkrant of nieuwsbrief. Veiligheid voor kinderen is een zaak voor elke oudere.


EINDE BERICHTEN


Nadere informatie:

Politievoorlichter Bert Top

055 - 548 60 58



---- --