Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

Persbericht:

Assen, dinsdag 24 augustus 2004

"De Scholen Zijn Weer Begonnen"

Geslaagde start 3VO Drenthe actie met 600 dolenthousiaste 'kids' op TT Circuit Assen.

Op dinsdagmiddag (24 augustus) heeft 3VO Drenthe op een wel hele ludieke manier het officiële startsein gegeven voor de actie "De Scholen Zijn Weer Begonnen". Alle 600 kinderen van in totaal 19 Drentse basisscholen uit 12 gemeenten uit de provincie beleefden de dag van hun leven op het TT circuit, waar zijn in een speciaal programma 'spelender wijs' het nut van het dragen van 'gordels om, óók achterin' duidelijk werd gemaakt, door de instructeurs van Advanced Driving School. De Drentse schooljeugd kon op een veilige, leuke en spectaculaire manier ervaren hoe belangrijk het is om gordels te dragen. Ze mochten meerijden in een auto op een slipplaat en kregen een breed scala aan doe-activiteiten voorgeschoteld.

De Scholen Zijn Weer Begonnen

Op maandag 23 augustus j.l. zijn de scholen in Noord-Nederland met het nieuwe schooljaar gestart. Voor de Drentse scholieren is dan de zomervakantie voorbij. Met de landelijke campagne "De Scholen Zijn Weer Begonnen!" vraagt 3VO traditiegetrouw aandacht voor de verkeersveiligheid van kinderen die op weg zijn naar en van school. Spandoeken en affiches maken verkeersdeelnemers erop attent dat de scholen weer begonnen zijn. Dat betekent dat de ochtendspits uitgebreid is met duizenden fietsers. Daaronder kinderen die voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan. Nog wat onzeker, vaak in een grote groep en soms behoorlijk ver van huis op een voor hen nieuwe schoolroute.

Bote Wilpstra van 3VO heet iedereen welkom

Bote Wilpstra is de voorzitter van 3VO Drenthe. Hij heet alle 600 kinderen van basisscholen in Drenthe van harte welkom namens de organisatie voor verkeersveiligheid. Aan zijn zijde staan de twee charmante promotiedames van 3VO, Marjolein en Jill. Zij zitten op het Nassaucollege in Assen maar komen een dagje helpen. Jill en Marjolein vinden het een leuke dag met een belangrijk doel: "Het is heel goed dat kinderen hun gordel leren omdoen, want anders is het behoorlijk gevaarlijk om in de auto te zitten", zegt Marjolein. Hun grootste ergernissen in het verkeer zijn mensen die veel te langzaam rijden, bumperklevers en fietsers die niet bellen als ze gaan inhalen. Jill: "Daar heb ik een keer een ongeluk mee gehad, toen werd ik plotseling ingehaald terwijl ik om wilde draaien. Een flinke botsing en mijn fiets kapot...”

Politiekorpschef JFH van den Berg geeft startschot

Bij het startschot van de slippartijen op het circuit, vertelde politiechef J.F.H. van den Berg in een korte toespraak hoe belangrijk het is om gordels te dragen. "Als je geen gordel om hebt, kan je met een beetje pech al in het ziekenhuis terechtkomen", waarschuwde hij. "Want dan vlieg je in het rond".

Dat konden de kinderen even later ook zelf ervaren in de auto's op de slipbaan.

Slippen op glad wegdek

Het eerste onderdeel op het programma was dus: zo hard mogelijk slippen. Behoorlijk spannend, vonden de elfjarigen Willeke, Fiona, Susanne, Matthijs, Jordi en Niels van de Burgemeester W.A. Storkschool uit Dwingeloo.

De auto's versnelden op de weg van het TT Circuit en slipten vervolgens één en soms wel twee rondjes om hun as op een nat stuk plastic dat voor de gelegenheid op de baan lag. "We dachten dat we op de tribune tussen het publiek zouden eindigen", vertelden Jordi en Niels. "Als je zo hard draait, heb je geen idee meer waar je bent!"

"In het begin wel een beetje eng", vond Willeke. "Maar achteraf jammer dat het zo snel voorbij was. In ieder geval doe ik voortaan wel mijn gordel om, want anders schuif je helemaal naar voren door de auto. Vooral als je heel hard moet remmen. Als je dan geen gordel om hebt, stoot je keihard je kop."

Voor het zestal uit Dwingeloo was die wijze les trouwens al langer bekend. "Wij deden altijd al onze riem om.''

Dat geldt niet voor een ander zestal, dat voor een deel uit Gasselte en voor een deel uit Ekehaar afkomstig is. Richard (10), Marco (10), Maik (11), Harjen (10), Rianne (10) en Stef (9) bekennen dat ze soms op kleine stukjes hun gordel wel eens 'vergeten'. Maar na deze spannende slippartijen op het TT Circuit nooit meer, natuurlijk. "Het was vet gaaf", zegt Richard. "Maar je vliegt al hard rond in de auto als je wel je gordel om hebt. Dus kun je nagaan zonder!"

Myrthe en Marnix karten

Marnix en Myrthe zijn van Daltonschool De Dissel in Ruinerwold. Marnix mag een rondje karten op het TT Circuit. Hij is een van de weinigen, want na één rondje, waarin behoorlijk wat pionnen worden omgereden en zelfs bijna iemand uit de bocht vliegt, blijkt dat de weg te glad is. Het is te gevaarlijk, dus mogen alleen de leraren nog een rondje racen, besluit de organisatie.

Die hebben er natuurlijk veel plezier in, ook al past leraar Paul (27) van de Gaarlandtschool uit Nijeveen met zijn lange benen nauwelijks in een kartauto. Hij moet wisselen met een leraar met kortere benen.

Foto 5

Voor het jeugdige publiek ziet het slippen op de natte baan er spectaculair uit.

Foto 6

Een beetje zenuwachtig is iedereen wel, vlak voor aanvang van het racen in een kartauto. Het gaat dan ook behoorlijk snel op het TT Circuit.

Foto 7

Aan het eind van de dag worden de scholieren uitgezwaaid door Jill en Marjolein. Onder escorte van echte raceauto's worden hun schoolbussen het TT Circuit afgereden op weg naar huis. Morgen weer een 'gewone' schooldag.


*******************

Voor meer informatie, 3VO District Drenthe, dhr. Sjoerd de Vries

Tel. (0592) 31 24 99 ; e-mail: steunpuntdrenthe@3vo.nl

Copyright vrij materiaal (High Res) van de afbeeldingen vindt u op www.tt-assen.com onder de button perszone.


******************