Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2004/4675
datum
24-08-2004

onderwerp
Interim-beleid najaarsmosselzaadvisserij
TRC 2004/5987

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Binnenkort start het seizoen voor de mosselzaadvisserij op de Waddenzee en de vergunningaanvragen daarvoor zijn reeds ontvangen. Voor de uitvoering van deze najaarsvisserij zijn vergunningen noodzakelijk, zowel in het kader van de Natuurbeschermingswet als in het kader van de Visserijwet. Ik ben genoodzaakt om - evenals dit het geval was voor de voorjaarsvisserij op mosselzaad (zie brief van 11 februari 2004, kenmerk Viss. 2004/828) - een beleidsvoorziening te treffen om deze aanvragen te beoordelen. Bij deze beoordeling wordt gebruik gemaakt van de nu best beschikbare kennis uit het EVA II onderzoek. Hieruit blijkt onder andere dat de kweek van mosselen op de percelen tot gemiddeld 15% meer productie kan leiden. Het is daarom zaak de mosselzaadvisserij op een zodanige wijze te regelen dat de kweek van mosselen kan blijven bijdragen aan de instandhouding van deze hoeveelheid biomassa in de Waddenzee.

datum
24-08-2004

kenmerk
Viss. 2004/4675

bijlage

Daarom ben ik voornemens om de sector de gelegenheid te geven uitsluitend die bestanden te laten opvissen die permanent onder water liggen (sublitoraal) én een groot risico lopen weg te spoelen tijdens de winterstormen. Deze bestanden kunnen dan worden veilig gesteld op de percelen in de Waddenzee (en eventueel Oosterschelde).

Op basis van het resultaat van de najaarsinventarisatie van het bestand aan mosselzaad zal ik mij door een expertgroep laten adviseren welk deel van het bestand als instabiel kan worden beschouwd. Op basis van dat advies zal ik een besluit nemen over de vergunningverlening en vergunningvoorwaarden in het kader van de Visserijwet.

In de vergunningen zal eveneens een bepaling worden opgenomen dat de vergunning gewijzigd of ingetrokken kan worden op het moment dat nieuw beleid van kracht wordt.

Met deze handelwijze loop ik niet vooruit op de inhoud van het nog te ontwikkelen beleid ter zake de schelpdiervisserij in de Nederlandse kustwateren.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Interim-beleid najaarsmosselzaadvisserij (PDF-formaat, 34 kB)


---