Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Wisselvallige start Nederlanders bij EU Jeugdkampioenschap

Inmiddels zijn we een dag bij de EU Jeugdkampioenschappen in Mureck en de eerste resultaten zijn binnen: de dames hadden helaas een gemeenschappelijke ladys-off day. De jongens wonnen alle drie meer of minder eenvoudig. De kop is eraf en alle prognoses, variërend van 0 tot 7 uit 9, zijn nog haalbaar.

Na een voorspoedige reis, voor zover dat mogelijk is met twee vluchten en een taxirit, kwamen we even na middernacht in Mureck aan. Na controle van de deelnemerslijst werden we door Gunther meegenomen naar zijn pension. Daar deed hij een beetje moeilijk over het aantal kamers. Het was in eerste instantie onduidelijk waar Dolf moest slapen, maar door Teas charme waren er ineens toch voldoende kamers. Toen deden de jongens moeilijk want die sliepen met zn drieën op 1 kamer en 2 moesten op een tweepersoonsbed. De loting, wie waar mocht, vond Twan spannender dan zijn eerste keer vliegen, dat vond hij eigenlijk een beetje saai. Maar hij won en Tony en Mehran schijnen om de beurt op de grond te gaan slapen.

In verband met de late aankomst mocht er uitgeslapen worden tot 10.00 uur. Bij het ontbijt werd Melissa in het zonnetje gezet: zij is vandaag 16 jaar geworden. Daarna werd er wat voorbereid en een eindje gewandeld (naar de supermarkt en terug). Na het warme middag eten werd er weer gelopen; ditmaal naar de speelzaal in het cultureel centrum van Mureck.

De opening van het toernooi was in het Duits en Engels, afgewisseld door fanfaremuziek en geklap van het publiek, dat meer ingegeven werd door de intonatie van wat er gezegd werd dan dat men het begreep. Dat verliep allemaal prima op tijd, maar toen bleken er nog een paar deelnemers te missen; niet iedereen had zich net zo netjes als wij om
1 uur s nachts gemeld. Daardoor startte het toernooi toch nog drie kwartier te laat.

Twan Burg (t/m 14 jaar) was als eerste klaar. Hij had een fenomenale aanval en nadat hij een stuk had geofferd (wat niet aangenomen werd) stormde de witte cavalerie naar binnen om mat te zetten (aldus Twan). Eva Gorter (t/m 12 jaar) deed er iets langer over. Ze worstelde met een opening die ze niet zo goed kende. Eva vocht als een leeuw, maar de zwarte stukken hadden de overmacht bij de witte koning. Tony Zhang (t/m 16 jaar) had een formidabele start van het toernooi. Nadat hij goed uit de opening kwam tegen 2012 ging hij prima verder en won met een prachtige manoeuvre een pion. Daarna bewees Tony zijn kwaliteiten en maakte handig af.
Lisa Hortensius (t/m 14 jaar) kreeg een sterke tegenstandster van 2050 tegen. Lisa gebruikte haar tijd goed, maar kwam helaas slecht uit de opening: een pionnetje minder. Ze hield het goed vol, had zelfs uitzicht op remise met een afwikkeling, maar haar tegenstander uit Polen kwam met de schrik vrij na een kleine onnauwkeurigheid van Lisa.
Melissa Muhren (t/m 16 jaar) kreeg geen cadeautje van haar sterke tegenstander. Deze begon met het twijfelachtige Blackmar-Diemer gambiet. Melissa kende het niet perfect en kwam al snel slechter te staan. Toen bewees ze dat ze net volwassen was geworden en hield het nog lang vol. Haar tegenstander gaf geen kik en maakte het koelbloedig af.
Mehran Kamali (t/m 12 jaar) won een marathonpartij, waarin zn tegenstander weliswaar enige malen flink terugvocht, maar uiteindelijk toch met lege handen bleef.

Hoewel we wegens een bijna waterdicht internet-isolement hebben overwogen de berichtgeving per flessenpost de Mur af te laten drijven, gaan we toch proberen via de organisatie de nodige berichten te mailen.


---