Gaia

Gaia vraagt oic-voorzitter jacques rogge grondig onderzoek naar oorzaken ernstig gekwetste paarden op olympische spelen

'Met het oog op gepaste maatregelen om herhaling te voorkomen'

24 augustus 2004

© GAIA

De dierenrechtenorganisatie GAIA maakt zich grote zorgen over het paardenwelzijn op de Olympische Spelen in Athene. Nadat eerder het Belgisch paard Over and Over een beenbreuk tijdens de eventing (weliswaar na diergeneeskundige behandeling) niet overleefde, blijken er nu ook tijdens de jumping gekwetste paarden te zijn afgevoerd. Dat is van het slechte teveel. GAIA stuurt daarover een brief aan Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, en ook aan het Belgisch Olympisch Comité. GAIA wil over de kwestie ook overleg met de Belgische ruitersportfederatie.

GAIA vraagt dat het IOC zo snel mogelijk bekendmaakt hoeveel paarden gekwetst raakten, wat er nadien met de dieren gebeurde en hoeveel er de Olympische Spelen niet overleefden. GAIA vraagt ook een grondig onderzoek naar de juiste oorzaken van de kwetsuren, zodat de nodige maatregelen getroffen worden om herhaling te voorkomen. Het is al te gemakkelijk er zich van af te maken met 'er gebeuren nu eenmaal accidenten' zoals in bepaalde kringen 'bon ton' is. Uit ervaring (de hindernisrennen van Waregem Koerse met name) weet GAIA dat efficiënte maatregelen kunnen getroffen worden op grond van zo precies mogelijke kennis van de oorzaken van valpartijen en kwetsuren. Men mag dus de mogelijkheid dat de oorzaken te wijten zijn aan de te gevaarlijke hindernissen die mogelijk structureel problemen veroorzaken, de vorm en algemene toestand van de paarden die de moeilijkheidsgraad niet aankunnen, menselijke fouten, en dergelijke, niet bij voorbaat uitsluiten.
GAIA gaat er van uit dat de echte paardensportliefhebber te vinden is voor aanpassingen in het belang van paard, ruiter en paardensport. De paardensport kan er alleen maar bij winnen indien de bewijzen geleverd worden dat de evenementen paardvriendelijk kunnen verlopen, in omstandigheden die de krachten van de dieren niet te boven gaan. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be