Gemeente Den Haag

augustus 2004
Wie kan, moet werken: Volgend jaar starten 5.750 trajecten voor werkloze Hagenaars (24 augustus)

Met de invoering van de Wet werk en bijstand moet iedereen met een bijstandsuitkering alle in Nederland geaccepteerde werkzaamheden aanpakken en zich inzetten om (weer) zelf een inkomen te verdienen. Wie kan, moet werken. Voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt biedt de gemeente Den Haag in 2005 verschillende voorzieningen om het mogelijk te maken om (weer) aan het werk te gaan.

In 2005 worden alle klanten tot 65 jaar door de dienst SZW opgeroepen voor een gesprek. Alleenstaande ouders met jonge kinderen en klanten van 57,5 jaar tot 65 jaar krijgen niet meer automatisch vrijstelling van de plicht om te werken. De gemeente is verplicht om ondersteuning te bieden. Dit kan in de vorm van kinderopvang, scholing, training, duale trajecten en gesubsidieerde arbeid. Deze ondersteuning geldt ook voor personen met een ANW- uitkering (Algemene Nabestaanden Wet) of mensen met een verdienende partner.

Dit staat geschreven in het nieuwe Reïntegratiebeleidsplan 2005. Hierin zijn ook de voorzieningen die de gemeente Den Haag beschikbaar stelt voor haar werklozen en de aantallen waarin deze voorzieningen beschikbaar zijn opgenomen.

In 2005 starten 5.750 werkzoekenden via Werkkompas van de Dienst SZW met een traject. De afstand tot de arbeidsmarkt bepaalt het traject dat ingezet zal worden om de klant zo efficiënt en duurzaam mogelijk aan een baan te helpen. De gemeente biedt sollicitatietrajecten, bemiddelingstrajecten en activeringstrajecten. De nieuwe gesubsidieerde banen, de Ooievaars- en Opstapbanen, maken onderdeel uit van deze trajecten. Na een vooraf vastgestelde termijn moet de werknemer in een gesubsidieerde baan overstappen op een reguliere baan, zodat anderen een nieuwe kans krijgen.
De gemeente Den Haag kiest ervoor om niet alleen trajecten in te zetten voor werklozen die snel weer aan het werk kunnen, maar zet ook voorzieningen in voor hen met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Nieuw zijn de participatietrajecten voor klanten die door complexe problemen vooralsnog geen perspectief hebben op een plek op de arbeidsmarkt. In een participatietraject wordt voorkomen dat ze in een sociaal isolement raken. Voor circa 700 mensen start het komende jaar een participatietraject.
Het aanleren en verbeteren van de Nederlandse taalvaardigheid is bij alle trajecten een - niet vrijblijvend - element.

Sluitende aanpak
De aanpak van de jeugdwerkloosheid zal worden uitgebreid tot de groep jongeren tot en met 25 jaar. Alle werkloze jongeren starten binnen drie maanden na aanmelding bij het CWI een traject naar werk of een opleiding. Het afronden van een opleiding is voor hen van steeds groter belang voor het verwerven van een stabiele plek op de arbeidsmarkt.
In 2005 krijgt de gemeente te maken met klanten die voorheen een vrijstelling van arbeidsplicht kregen en die nu niet meer - automatisch - zullen krijgen (zoals alleenstaande ouders). Deze mensen biedt de gemeente een garantie op een traject naar werk. Ook voor nieuwkomers en mensen die net in de bijstand terecht komen geldt een sluitende aanpak.

Bovenstaande voorzieningen zijn vastgelegd in het Beleidsplan Reïntegratie 2005 dat heden door B&W op voorstel van wethouder Pierre Heijnen is vastgesteld. Het plan zal nog door de raadscommissie voor Onderwijs,Sociale zaken, Cultuur en Integratie worden behandeld.