Gemeente Den Haag

augustus 2004
Driekwart Hagenaars is trots op eigen stad (24 augustus)

Driekwart van de Hagenaars is trots op de eigen stad omdat men er prettig woont of aan de stad gehecht is. Hagenaars vinden de Hofstad over het algemeen een stad met een internationaal karakter en veel culturele mogelijkheden. Ook vinden de inwoners de ligging van Den Haag aan zee een voordeel. Bijna tweederde van de Hagenaars zou op zijn/haar oude dag ook nog in Den Haag willen wonen. Dit zijn enkele uitkomsten van de Stadsenquête Den Haag 2004 die vandaag door het gemeentebestuur is gepresenteerd. De Stadsenquête is een representatieve steekproef onder 6726 Hagenaars van 16 jaar en ouder met als doel de mening van de inwoners bij het beleid te betrekken.

Veiligheid wordt door de Hagenaars gezien als het belangrijkste aspect dat het imago van de stad bepaalt. Het gevoel van veiligheid in de eigen wijk (6,9) wordt hoger beoordeeld dan het gevoel van veiligheid in de eigen stad (5,9). Het verhogen van de veiligheid zien de Hagenaars als het belangrijkste verbeterpunt. De gemeente Den Haag heeft zich in het Veiligheidsplan " Naar een veilig Den Haag" (2002) ten doel gesteld de criminaliteit en de overlast aan te pakken. Uit de vorige week gepresenteerde periodiek rapportage hotspots blijkt dat de aanpak van plekken in Den Haag waar al langere tijd sprake is van veel criminaliteit en overlast werkt.

Netheid
Hagenaars zijn van mening dat netheid het tweede belangrijkste aspect is dat het imago van de stad bepaalt. Het ophalen van huisvuil en het onderhoud aan groen en straten wordt beter beoordeeld dan een jaar geleden. Ook vindt men per saldo dat de eigen straat schoner is geworden. Een ruime meerderheid van de Hagenaars (77%) vindt dat het strand schoon genoeg is. Een kwart van de Hagenaars ergert zich aan hondenpoep en een ruime meerderheid zou graag zien dat er meer wordt opgetreden tegen de hondenbezitters die zich niet aan de opruimplicht houden. Men vindt wel dat de gemeente al meer optreedt dan een jaar geleden.

Cultuur en architectuur
Uit het imago onderzoek komt ook naar voren dat Den Haag een stad is met veel culturele mogelijkheden. Dat vindt 89% van de ondervraagden. Zes op de tien Hagenaars bezochten in het Cultuurjaar 2004 een cultureel evenement of instelling. Bezoeken aan het Haags Gemeentemuseum, het Museon en het Haags filmhuis stegen in vergelijking met het jaar ervoor fors. De waardering van het culturele aanbod blijft net als in 2002 en 2003 onverminderd hoog. De gemiddelde beoordeling is een 7,4. De kwaliteit en de hoeveelheid nieuwe architectuur in de Residentie waarderen de inwoners met een 6,5. Meest in het oog springend volgens de Hagenaars zijn het Stadhuis, de omgeving van het Centraal Station en de ministeries.

Financiële situatie Hagenaars
In vergelijking met twee jaar geleden komen Hagenaars moeilijker rond. 17% van de Hagenaars komt (zeer) moeilijk rond, in 2002 was dat 10%. Bij 13% van de Hagenaars ontstond in het afgelopen jaar bij aflossing van schulden betalingsachterstand. Van deze personen zocht een op de vijf hulp bij hulpverlenende instanties zoals de sociale dienst, het maatschappelijk werk of de gemeentelijke kredietbank. De gemeente begint binnenkort een voorlichtingscampagne om mensen met lage inkomens te wijzen op mogelijke financiële tegemoetkomingen.

Vrijwilligerswerk
Van de Hagenaars geeft 16% (76.000 personen) aan op dit moment aan vrijwilligerswerk te doen. Nog eens 17% van de Hagenaars is bereid vrijwilligerswerk te gaan doen. In vergelijking met voorgaande jaren is het percentage vrijwilligers licht afgenomen; het aantal 'bereidwilligen' nam iets toe. Hoger opgeleiden en 65-plussers zijn relatief vaak als vrijwilliger actief. De meeste vrijwilligers zijn actief binnen de sportsector, levensbeschouwelijke organisaties, onderwijs, maatschappelijke dienstverlening en sociaal cultureel werk. Als aan de huidige vrijwilligers wordt gevraagd of er binnen hun organisatie een tekort is aan vrijwilligers, dan antwoordt ruim de helft hierop bevestigend. Dit percentage is iets lager dan vorig jaar.

Verkeersinformatie
Via verschillende media geeft de gemeente Den Haag automobilisten, fietsers en gebruikers van openbaar vervoer informatie over wegopbrekingen en omleidingen. Ruim de helft van de automobilisten uit Den Haag en een kwart van de automobilisten uit de regiogemeenten maakt gebruik van verkeersinformatie. Het Verkeersjournaal op TV West wordt door de gebruikers beoordeeld als bron met de meest bruikbare informatie (90%) op de voet gevolgd door de kaart van opbrekingen die in de Stadskrant verschijnt (88%).

Skatevoorzieningen
In Den Haag zijn diverse locaties waar jongeren kunnen skaten. Soms gaat het om locaties met een alleenstaande skatevoorziening, zoals bijvoorbeeld een halfpipe. Op ander plekken zijn meer uitgebreide skateparken aangelegd. Bijna acht op de tien ouders van de jonge skaters kent een of meer skatelocaties in de stad. De ouders van skaters beoordelen de kwaliteit van de skatevoorzieningen postief: van voldoende (38%) tot goed (44%).