Gemeente Amsterdam

Start vernieuwing brug bij Heinekenbrouwerij
23 augustus 2004 - dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer Op 23 augustus begint de vernieuwing van de brug tussen de Ferdinand Bolstraat en het Weteringcircuit (brug 84). Tot en met 29 april 2005 worden auto's, motoren en vrachtverkeer omgeleid. Voor fietsers, voetgangers, trams en nood- en hulpdiensten zijn geen omleidingen nodig.

Brug 84 stamt uit 1875 en is sindsdien niet fundamenteel vernieuwd. Wel is de brug in de loop der jaren aangepast: de tram moest eroverheen kunnen, later ook auto's en vrachtwagens. Minder bekend is dat er tegenwoordig ook veel kabels en leidingen via de brug over de Singelgracht gaan. Brug 84 is inmiddels aan het einde van zijn levensduur. Pijlers, funderingen en brugdek moeten vervangen worden. Ook wordt de brug aan de noordzijde verhoogd zodat er rondvaartboten onderdoor kunnen varen. Tevens is de brug straks gereed voor het bouwverkeer van de Noord/Zuidlijn.

Omleidingen gemotoriseerd verkeer

De werkzaamheden beginnen 23 augustus aanstaande en duren tot eind 2005. Gemotoriseerd verkeer wordt tussen 23 augustus 2004 en 29 april 2005 omgeleid (vanaf 30 april is de brug weer beschikbaar). Voor bestemmingsverkeer is een omleiding gecreëerd over de Weteringschans, tussen Weteringcircuit en Westeinde. De Weteringschans is daar dan geschikt gemaakt voor tweerichtingsverkeer.

Doorgaand verkeer wordt om de strook tussen Vondelpark en de Nederlandse Bank heengeleid. Dat heeft ook te maken met de werkzaamheden aan de Stadhouderskade ten westen van brug 84. Door de werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren is de totale duur aanzienlijk korter en de hinder per saldo minder.

De brug blijft de hele periode toegankelijk voor trams en nood- en hulpdiensten. Voetgangers en fietsers kunnen een korte periode gebruik blijven maken van brug 84. Aansluitend kunnen ze gebruik maken van een tijdelijke brug aan de westkant van de oude brug. Over deze tijdelijke brug worden ook de kabels en leidingen omgeleid. Voor bezoekers van rederij Amsterdam Canal Cruises, blijft tot 1 oktober aanstaande een voetgangersstrook op brug 84 beschikbaar.

Brug 84 na de renovatie

© Gemeente Amsterdam