Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 25 augustus 2004 - Mijlpaal duizendste molybdeenproductie in Petten

Mijlpaal duizendste molybdeenproductie in Petten

Gisterenavond werd voor de duizendste keer een productiecyclus van het medische isotoop molybdeen in Petten gerealiseerd. Sinds de ingebruikname van de Molybdeen Productie Faciliteit op de Onderzoekslocatie Petten in 1995, is hiermee een belangrijke mijlpaal bereikt. Het dochter product van molybdeen, technetium, wordt toegepast in ziekenhuizen voor het stellen van diagnoses. Jaarlijks worden er in ziekenhuizen wereldwijd meer dan 30 miljoen patiënten mee onderzocht. Ruim 60% van de diagnoses in Europa, dagelijks zon 20.000, wordt uitgevoerd met materiaal gemaakt in Petten.

Het molybdeen wordt onttrokken uit uranium dat gedurende een aantal dagen in de Hoge Flux Reactor is bestraald. Na bestraling wordt het in speciale containers naar onder andere de Molybdeen Productie Faciliteit op het Petten-terrein vervoerd, waar het molybdeen via een geavanceerd chemisch procédé wordt afgescheiden. Om de medewerkers te beschermen tegen de straling van het product, wordt gewerkt met afstandbediening en zijn de productiecellen vervaardigd uit dik beton en loodglas. Voordat het molybdeen in speciale containers wordt verpakt voor vervoer naar ziekenhuizen, vindt een uitvoerige kwaliteitscontrole plaats.

De wereldwijde vraag naar molybdeen is al jaren groeiend en Petten heeft een wereldwijde reputatie als het gaat om leveringszekerheid en zuiverheid van het product. De combinatie van de aanwezigheid van een reactor en een speciale productiefaciliteit op een en hetzelfde terrein, geeft Nederland een unieke positie in Europa.