Gemeente Zwolle

Onthulling informatiebord Stadskolk Stadshagen

De Stadskolk ten noorden van Stadshagen wordt deze zomer ingericht als natuurcompensatiegebied. Op woensdag 25 augustus 2004 om 14.30 uur onthult wethouder Pot daarom symbolisch een informatiebord voor wandelaars en fietsers. Het informatiebord geeft uitleg over de natuurwaarden. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de onthulling aanwezig te zijn.

Het gebied zal in de toekomst niet opengesteld worden voor publiek. Voor geĂŻnteresseerden biedt de gemeente Zwolle echter de gelegenheid om na de onthulling het gebied onder begeleiding van natuurdeskundigen te bezoeken.

Programma
Om 14.30 uur ontvangst in het informatiecentrum Stadshagen aan de Klokkengieterlaan nummer 3. Vanaf daar start een wandeling naar de stadskolk en vindt de onthulling van het informatiebord plaats. Aansluitend volgt een wandeling door het gebied onder begeleiding van natuurdeskundigen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de servicelijn van Wijkzaken, telefoonnummer: (038) 498 33 00.

Geschiedenis
In 1990 ontstonden er plannen voor de wijk Stadshagen. De Stadskolk en omgeving zijn vanwege de natuur- en landschapswaarden bewust gespaard. Nu zijn er werkzaamheden gaande die de natuur- en landschapswaarden van dit 25 hectare tellende gebied verder moeten vergroten. Door de verschillen in terreinhoogte zullen natte en drogere graslanden ontstaan, deze blijven agrarisch gebruik maar worden minder intensief gemaaid en begraasd. Hierdoor wordt de begroeiing bloemrijker. Het gebied krijgt ook meer betekenis als voedselgebied voor weidevogels.

Zichtbaar
Aan de noordzijde wordt een fietspad aangelegd vanuit de wijk naar de Hasselterdijk. Vanaf dit pad is het gebied goed zichtbaar. Aangrenzend aan de wijk wordt een hondenuitlaatterrein aangelegd. De werkzaamheden zijn naar verwachting in 2005 voltooid. Zwolle is dan een nieuw natuurgebied rijker.


---