Gemeente Utrecht

Informatiebijeenkomst "Beheer van de chaos der eeuwen"

In mei 2004 is door het college van burgemeester en wethouders een nieuw monumentenbeleidsplan voor de gemeente Utrecht vastgesteld. Dit beleidsplan wordt voor verschillende betrokkenen toegelicht op een informatiebijeenkomst op woensdag 25 augustus 2004 van 15.30 tot 18.00 uur in de Buurkerk, Steenweg 6 in Utrecht.

"Beheer van de chaos der eeuwen" is de titel van dit beleidsplan. Het is een evaluatie van het monumentenbeleid sinds 1993 en doet aanbevelingen voor de periode tot en met 2008.

Het monumentenbeleid van de gemeente Utrecht is op koers. Het aantal uitgevoerde restauraties sinds 1993 is aanzienlijk. Naast het bouwkundig herstel gaat het ook om andere aspecten van de boven- en ondergrondse monumenten. De sociale betekenis, de beleving van monumenten en het publieksbereik hebben een belangrijke rol gekregen in "Beheer van de chaos der eeuwen". Het toeristisch en economisch belang van de historische stad hebben nu eveneens een plek gekregen in het beleid.

Het gemeentelijk monumentenbeleid is gebaseerd op drie pijlers. Ten eerste het stimuleren van restauratie en onderhoud van de beschermde monumenten. Eén van de nieuwe onderdelen is dat het college de bestaande subsidieregeling voor restauraties vervangt door een stelsel met leningen met een lage rente. Ten tweede gaat het om gebruikmaken van de cultuurhistorische waarden bij het maken van ruimtelijke plannen in de stad. De derde pijler betreft het beheer van de archeologische ondergrond en de bekostiging van archeologisch onderzoek.

Tijdens de informatiebijeenkomst staan de twee eerstgenoemde pijlers centraal. Aan de hand van een aantal stellingen vindt een discussie plaats over de belangrijkste thema's.

Voor de bijeenkomst zijn organisaties en instellingen uitgenodigd die betrokken zijn bij de Utrechtse monumentenzorg en archeologie. Dat zijn zowel (historische) verenigingen als professionele beheerders, maar ook bedrijven (architecten, restauratieaannemers en overige bedrijven) en (semi-) overheidsinstellingen.

Het programma ziet er als volgt uit:

15.30 uur Welkomstwoord door dhr. M. Stafleu, hoofd Sectie Monumenten 15.40 uur Toelichting monumentenbeleid door dhr. J. van Zanen, wethouder voor monumentenzorg 16.15 uur Vragen en discussie aan de hand van stellingen 17.00 uur Afsluiting met muzikale rondleiding
18.00 uur Einde

Het Museum van Speelklok tot Pierement dat sinds 1984 in de monumentale kerk is gehuisvest is onlangs verbouwd en mede daarom een geschikte locatie voor de bijeenkomst. Met de verbouwing is onder meer de ingang verplaatst, zodat de toegang nu aan de Steenweg 6 is gesitueerd.

Noot voor de media:
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de ze informatiebijeenkomst Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, telefoon (030) 286 11 56.

Utrecht, 19 augustus 2004.