Gemeente Zwolle

Startnotitie Archeologiebeleid vastgesteld

Het college van B en W heeft de startnotitie Archeologiebeleid 2004 vastgesteld. Dit is het startsein om de beleidsnota voor het Zwolse Archeologiebeleid op te stellen. Met deze nota wil de gemeente invulling geven aan de wet op de Archeologische Monumentenzorg die in 2005 in werking treedt.

Het archeologische beleid van de gemeente Zwolle is al jaren gericht op een zo verantwoord mogelijk beheer van de in de bodem verborgen informatie. De nieuwe wet op archeologische monumentenzorg biedt de gemeente in die zin extra ondersteuning, maar vergt ook aanpassing van taken en verantwoordelijkheden. Een aantal belangrijke punten uit de nieuwe wet zijn:
Archeologisch onderzoek is verplicht als er gebouwd gaat worden in gebieden die archeologische waardevol zijn.
De kosten van vooronderzoek en opgraving komen in principe voor rekening van de veroorzaker.
Niet alleen de archeologische dienst van de overheden kan opgravingen doen, ook gecertificeerde bedrijven komen hiervoor in aanmerking.

Waar nodig beschermen
In de beleidsnota die de gemeente op gaat stellen zal zij aangeven hoe zij in de praktijk uitvoering zal geven aan de nieuwe wet en hoe zij met onder meer bovenvermelde punten om wil gaan. Uitgangspunt hierbij zal zijn: archeologische waarden waar nodig beschermen, tegen aanvaardbare kosten.

Uitgangspunten
Een belangrijke basis voor het gemeentelijke uitvoeringsbeleid is de Archeologische Verwachtingenkaart van Zwolle die in 2002 gereed kwam. Gebieden waarvan de kans meer dan 50% is om archeologische vondsten aan te treffen worden in toekomstige bestemmingsplannen als 'archeologisch waardevol gebied' aangeduid. Dit wordt meegenomen in het lopende project 'Zwolle Op Orde' dat voorziet in de actualisering van de bestemmingsplannen. Ook geeft de gemeente in de nota prioriteit aan thema's waarvoor onderzoek moet worden verricht. Onnodig uitgebreide en dure onderzoeksopzetten kunnen daarmee worden vermeden. Tot slot bepaalt de gemeente in de nota hoe de onderzoekskosten betaald of doorberekend moeten worden.


---